English version of this page
India Nu 173/174 (mei-aug 2008): special India-Pakistan

RAPPORTEN
Arms transfers to India and Pakistan, 1994-2004 (SIPRI)
ACTUELE INFORMATIE
Crisis India-Pakistan:
Achtergrondinformatie, analyse en nieuws
uit Indiase, Pakistaanse en internationale media
zie ook Volkskrant of NRC...
MEER INFORMATIE
6-9-2012: Dutch engineers take India’s warship building into “a new era” (Campagne tegen Wapenhandel)
26-2-2010: India Unveils $32B Defense Budget (DefenseNews)
25-2-2010: Pakistan Sounds Warnings Over India Buildup (DefenseNews)
PERSBERICHTEN
4-3-2005: Geen wapens naar India en Pakistan - Regering moet exportbeleid herzien (persbericht IKV / Campagne tegen Wapenhandel / LIW e.a.)
L I N K S
Nuclear Issues in India and Pakistan: Selected Internet Sources (University of California, Berkeley)
meer websites m.b.t. relatie India-Pakistan

Geen nieuwe wapens naar India en Pakistan

Eind mei 1998 was de wereld in rep en roer toen India en kort daarna Pakistan een serie kernproeven uitvoerden. Net als veel andere landen veroordeelde Nederland de tests scherp. Als sanctie bevroor het kabinet Paars I tijdelijk een deel van de ontwikkelingshulp. Voor onbepaalde tijd werd de export van militaire goederen verboden. Hoewel anno 2005 de verhoudingen tussen de twee niet wezenlijk zijn verbeterd en de gesprekken niet erg vlotten, wil de Nederlandse regering, mede onder druk van het bedrijfsleven, de wapenhandel weer volledig toestaan. Al sinds de zomer van 2003 mogen wapens voor luchtmacht en marine verkocht worden. Eind december vorig jaar kondigde de Nederlandse regering aan ook exporten voor de landmacht van India en Pakistan toe te staan. Nu al is duidelijk dat vooral wapenexporten naar India snel stijgen. Sinds de zomer van 2003 verstrekte de overheid voor 8,7 miljoen euro aan wapenexportvergunningen met bestemming India. Daarmee is India weer hard op weg om - net als voor 1998 - een van de belangrijkste klanten van de Nederlandse wapenindustrie te worden.

De Landelijke India Werkgroep vindt het bijzonder onverstandig wapens te leveren aan twee landen die nog steeds op zeer gespannen voet met elkaar staan. Omdat beide landen over kernwapens beschikken is dat extra gevaarlijk. Bovendien gaan de steeds verder stijgende defensiebudgetten van beide landen ten koste van broodnodige investeringen in de sociale ontwikkeling van hun bevolking, zoals een goede gezondheidszorg en onderwijs. Samen met andere organisaties oefent de LIW daarom druk uit op de Nederlandse regering om, zeker tot er een omvattend vredesakkoord is, af te zien van wapenhandel met India en Pakistan.Actie......

4-3-2005: 
Geen wapens naar India en Pakistan - Regering moet exportbeleid herzien (persbericht IKV / Campagne tegen Wapenhandel / LIW e.a.)
1-3-2005: 
Brief van IKV, LIW, Campagne tegen Wapenhandel e.a. aan de Minister van BuZa inzake het wapenexportbeleid India en Pakistan.
22-12-2004: 
Brief van minister van BuZa aan de Tweede Kamer over het huidige beleid inzake de uitvoer van militaire goederen naar India en Pakistan.

meer ACTIE

Wilt u op de hoogte worden gehouden over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van vrede en veiligheid op het Indiase subcontinent?
Klik dan HIER !


English version of this page
Landelijke India Werkgroep -