terug


PERSBERICHT

16 november 1995


Voorzitter Zuid Aziatische Coalitie Tegen Kinderarbeid (SACCS) spreekt met politici, overheid en maatschappelijke organisaties in Nederland


Kailash Satyarthi, voorzitter van de South Asian Coalition on Child Servitude (SACCS) en de Indiase afdeling daarvan - de Bachpan Bachao Andolan (BBA) - is op uitnodiging van de Landelijke India Werkgroep van 21 tot 25 november 1995 op bezoek in Nederland.

Op 21 november zal Satyarthi in Utrecht een inleiding houden over (kinder)arbeid in de Indiase kledingindustrie. Daarna zullen de heer J. Fokke, secretaris van de Vereniging van Grootwinkelbedrijven in de Textiel (VGT), de heer W. Wagenmans, coördinator Internationale Zaken van de FNV en de heer E. de Boer, vertegenwoordiger van het Schone Kleren Overleg (SKO) met elkaar in debat gaan over de vraag wat bedrijfsleven en consument kunnen bijdragen aan de verbetering van arbeidsomstandigheden in de kledingsector.

Satyarthi zal op 22 november tijdens het FNV congres in Eindhoven het eerste zogenoemde Rugmark tapijt - dat fabrikanten verplicht zonder kinderarbeid te werken - aanbieden aan 'first lady' Rita Kok, zelf weefster van professie. Daarna volgt om 16.30 een persconferentie (nadere informatie bij de FNV).

In de loop van de week zal de heer Satyarthi onder meer gesprekken voeren met kamerleden van de vijf grootste fracties, medewerkers van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en een aantal maatschappelijke organisaties.

Kailash Satyarthi is momenteel de meest spraakmakende activist tegen kinderarbeid in Zuid-Azië. Deze maand heeft hij de John F. Kennedy Human Rights Award ontvangen voor zijn inzet voor de rechten van kinderen. Afgelopen juni werd Satyarthi gearresteerd op beschuldiging van een tapijtexporteur dat hij hen ten onrechte met kinderarbeid in verband zou hebben gebracht, waardoor zij een grote order van IKEA misliepen. Na een paar dagen werd Satyarthi op borgtocht vrijgelaten. Hij moet deze maand opnieuw voor de rechtbank verschijnen.

Op 28 november 1995 organiseert de Landelijke India Werkgroep een debat over de vraag: 'Wat kunnen politiek en bedrijfsleven doen tegen kinderarbeid?' Deelnemers aan het debat zijn de kamerleden mevrouw Van Ardenne (CDA) en mevrouw Verspaget (PvdA), alsmede de heren Tjeerdsma, medewerker van het VNO en de Bruijn, voorzitter van de FNV Jongeren.

De bijeenkomsten op 21 en 28 november vinden plaats in de Kargadoor, Oudegracht 36, 3511 AP Utrecht en beginnen om 20 uur.

Voor nadere informatie (waaronder profiel van Satyarthi en SACCS): Gerard Oonk, tel 030-2321340Landelijke India Werkgroep - 5 augustus 2003