print terug


PERSBERICHT

10 april 2013
India Nu 202
is nu verkrijgbaar!


Met onder meer de artikelen:

- Tweede Kamer wil dat Nederland actie onderneemt voor vrouwen en Dalits in India
- De mango-meisjes van Dharhara
- Crisis drijft schepen naar sloopstranden India
- Mannenoverschot is bron van geweld tegen vrouwenDe Nederlandse Ministers Timmermans en Ploumen moeten meer actie ondernemen om vrouwen in India te beschermen en de ontwikkeling tegengaan dat steeds meer organisaties het door de Indiase overheid moeilijk wordt gemaakt de mensenrechten in India te beschermen. Dat vindt de Tweede Kamer. Lees in India Nu waarom.>>
[en zie hier de antwoorden op de Kamervragen en de reactie daarop van de LIW]

Ook al is het bij wet verboden, de Indiase traditie van het geven van bruidsschatten lijkt niet uit te bannen, met alle afschuwelijke gevolgen van dien. De geboorte van een dochter is voor de familie een last, waardoor veel meisjesfoetussen worden geaborteerd, geboren meisjes vaak verwaarloosd worden, of, als de familie van de bruid niet de gewenste bruidsschat kan opbrengen, zelfs vermoord. In Bihar, een deelstaat met een van de hoogste aantallen 'bruidsdoden' in India, houden de achtduizend bewoners van een klein dorp er sinds lange tijd heel andere gewoonten op na.

In 2012 kwamen 75 procent meer Europese schepen op de sloopstranden van India, Bangladesh en Pakistan terecht dan in 2011. De meeste rederijen kiezen ervoor om hun schepen vol gevaarlijke stoffen in Zuid-Azië te laten afbreken, waar de lonen laag zijn en de arbeidsomstandigheden slecht. Het NGO Shipbreaking Platform presenteerde begin dit jaar een plan aan het Europees Parlement om scheepseigenaren te dwingen hun verantwoordelijkheid voor veilige scheepsontmanteling te laten nemen.

Wat is er nou precies gebeurd in die bus? Wie was ze, wat is haar naam. Het waren niet langer vragen die alleen de Indiase pers bezig hielden. Nee, het leven en de dood van Jyoti Singh Pandey werd al snel wereldwijd nieuws. Devi Boerema, freelance journalist in India, legt uit hoe het gesteld is met vrouwenrechten in India.

Fotoreportage: Hoogwerken in India.

Verder de vaste rubrieken zoals India Toen, Nieuws in het Kort, de culturele agenda en een gesprek over het dagelijks leven van een van de miljard Indiërs in One in a billion.

India Nu kan worden besteld via 030-2321340 en via website www.indianet.nl/indianu.html.
Losse nummers van India Nu kosten € 3,20 exclusief porto.

Abonnee worden? Meld u aan via het formulier op onze website!


India Nu heeft nu ook een pagina op Facebook. Zoek op 'India Nu' en word vriend!

Voor meer informatie over India Nu: klik hier.


méér persberichten Landelijke India Werkgroep....

Landelijke India Werkgroep - 11 april 2013