print terug

PERSBERICHT

2 november 2009


FNV Bondgenoten: Unilever na actie akkoord
met vaste baan voor Pakistaanse theearbeiders



Na protesten van werknemers en consumenten heeft Unilever in Londen een sociaal akkoord ondertekend met de mondiale vakbondsfederatie in de voedingsindustrie (IUF). Hiermee committeert het concern zich om de wereldwijde gevolgen van uitbesteding en flexibilisering van arbeid in te dammen. De IUF had bij het Nationaal Contact Punt voor naleving van de Oeso-gedragsregels voor multinationals een klacht ingediend over Unilever’s handelwijze in Pakistan.

Tweehonderd tot nu toe rechteloze uitzendkrachten in Pakistan krijgen - met terugwerkende kracht per 15 oktober - een vaste baan. Unilever stelt zich garant voor de correcte betaling van alle Lipton-theeverpakkers, ook de losse arbeidskrachten.

Via protestkaarten zetten werknemers en consumenten Unilever onder druk om zijn verantwoordelijkheid in Khanewal te nemen. In mei kregen bezoekers van de aandeelhoudersvergadering in Rotterdam een aanvullend jaarverslag in de hand gedrukt tijdens een actie van FNV Bondgenoten, FNV Mondiaal en de Landelijke India Werkgroep. Het ‘erratum’ was bedoeld om duidelijk te maken dat topman Paul Polman ‘boter op zijn hoofd’ had.
Henk van der Kolk, voorzitter van FNV Bondgenoten, is blij met het akkoord dat Unilever met de IUF heeft gesloten. "Met aanzienlijk betere arbeidsvoorwaarden voor de werknemers in Khanewal zal de Lipton-thee een stuk lekkerder smaken."

In de Lipton-fabriek in Khanewal, waar Unilever werk uitbesteedt aan een onderaannemer, werken honderden Pakistanen waarvan slechts tweeëntwintig met een vast contract. De meesten werden via een uitzendbureau als dagloner ingehuurd. Deze uitzendkrachten mochten geen lid zijn van een vakbond en betaling en afdrachten lieten vaak erg lang op zich wachten.

De uitzendkrachten, die alleen als ze 28 dagen per maand werkten het lage minimumloon in Pakistan konden verdienen, mochten niet samen over hun arbeidsvoorwaarden onderhandelen. Een lokaal actiecomité kwam tegen deze miskenning van internationaal erkende arbeidsrechten in verzet en kreeg het afgelopen jaar krachtige steun van de internationale vakbeweging.

Unilever wint prijs na prijs met zijn strategie om zich te profileren als maatschappelijk verantwoorde onderneming. De keerzijde van de medaille is dat de multinational overal hard op kosten bezuinigt. Dat gaat ten koste van werknemers die werkzekerheid en uitzicht op een leefbaar loon verliezen.

Meer informatie:

http://www.iuf.org/casualtea
http://www.fnv.nl/helpjezelf/mondiaal/nieuws/decent_work_werknemers_lipton.asp
http://www.fnv.nl/helpjezelf/mondiaal/nieuws/pakistaanse_toeleveranciers_van_unilever_vallen_werknemers_aan.asp



Landelijke India Werkgroep - 6 november 2009