print terug


PERSBERICHT

6 oktober 2009
India Nu 181


Met onder meer de artikelen:

- Betrekkingen tussen India en China staan onder druk
- IndiŽrs in MaleisiŽ - discriminatie door voorkeurspolitiek
- Arbeidsomstandigheden in kledingfabrieken
- Delhi door de ogen van journalisten van HT CityOp 8 augustus publiceerde een Chinese denktank een opmerkelijk artikel over hoe China India kan destabiliseren. Zelden hoor je zoín uitgesproken geluid uit China. Niet duidelijk is of de Chinese overheid achter de publicatie staat. De betrekkingen tussen India en China staan al tijden onder druk, al zoeken de twee opkomende grootmachten de laatste jaren steeds vaker toenadering tot elkaar. Dat betekent echter niet dat er geen strubbelingen meer zijn, of dat de landen stoppen met het steunen van elkaars vijanden.

Slechte arbeidsomstandigheden en hongerlonen in de kledingindustrie>> in India en Bangladesh zijn nog steeds eerder regel dan uitzondering. Ook worden 'hongerlonen' betaald voor extreem lange werkdagen. Bedrijven, ook Nederlandse blijkt uit onderzoek, zijn daarbij betrokken. Zij kunnen daar wat aan doen door meer samen te werken met vakbonden en maatschappelijke organisaties (zie artikel).

De wetgeving in MaleisiŽ werkt discriminatie van IndiŽrs in de hand. Veel van hen zijn slecht opgeleid, het banenaanbod is beperkt en het aantal jongeren van Indiase komaf in jeugdbendes is hoog. De Indiase gemeenschap moet zich verenigen, maar heeft wel hulp nodig van de regering in MaleisiŽ.

Microkredieten voor vrouwen worden vaak gezien als een soort wondermiddel en 'enpowerment' van de vrouwen. Toch blijkt dat voor dat laatste meer nodig is.

Journalisten van het lifestyle supplement van de Hindustan Times gaan moeiteloos op in de wereld vol glitter en glamour van Delhiís elite. Tegelijkertijd waarderen ze het Ďgewone levení, dat ver afstaat van de mythe die ze door hun verslaggeving zelf helpen creŽren en in stand houden.

Verder natuurlijk de vaste rubrieken zoals Veerles column, de fotoreportage en een kennismaking met een van Indiaís goden in Hindoe-deities aan het woord>>.

India Nu kan worden besteld via 030-2321340 en via website www.indianet.nl/indianu.html.
Losse nummers van India Nu kosten € 3,00 exclusief porto.

Neem nú voor € 45,00 een twee-jaar-abonnement op het tijdschrift India Nu, en ontvang als welkomstgeschenk het prachtige 208 pagina's tellende fotoboek Een wereld voor kinderen; opgroeien zonder kinderarbeid van Peter de Ruiter.
Aanmelding: stuur uw adresgegevens naar h.maas@indianet.nl o.v.v. '2-jr-abon'.
Wij sturen u dan meteen een acceptgiro voor de betaling van het abonnementsgeld.
(normale abonnementsprijs: € 21,50 per jaar)


Voor meer informatie over India Nu: klik hier.


méér persberichten Landelijke India Werkgroep....

Landelijke India Werkgroep - 6 oktober 2009