print terug


PERSBERICHT

29 juni 2009
India Nu 179/180

Seksualiteit en relaties


In het 'dubbeldikke' zomernummer van India Nu 19 pagina's over dit onderwerp.
Waaronder de volgende artikelen:

- Bloot in Bollywood
- De mythe van het seksuele ideaal
- Strijd tegen kinderprostitutie
- Erotische tempels en de kus
- Aidsvoorlichting aan jongerenVerder leest u uitvoerige artikelen over de verrassende uitslag van de Indiase verkiezingen, de forse groei van de Indiase defensie en het Nederlandse belang daarbij en mogelijke oplossen voor India’s watertekorten.

Bollywood-films tonen de laatste jaren steeds vaker controversiële thema's. Ook op het gebied van seksualiteit en relaties. Er is meer bloot te zien en sari’s verliezen het van de korte rokjes. Ook al zijn de films soms wat kort door de bocht, het maakt de taboes wel bespreekbaar.

In het moderne India heeft voorhuwelijkse seks nog steeds geen plaats in het maatschappelijk debat en vormt het ondanks de weerbarstige waarheid een groot taboe. Wat je niet ziet bestaat niet, lijkt het credo. Maar intussen worstelen jongeren onuitgesproken met een onleefbare realiteit en de gevolgen hiervan.

Duizenden kinderen verdwijnen jaarlijks in de bordelen van India’s grote steden. Daar staan zij er onder de meest erbarmelijke omstandigheden alleen voor. De Stichting People’s Trust Nederland probeert het voor hen op te nemen door kinderen te bevrijden en een betere toekomst te bieden. Dat blijkt lastig in een systeem waar niemand zijn vingers aan het onderwerp wil branden.

Er was een tijd dat sommige van India’s belangrijkste gebouwen versierd werden met de meest expliciete sculpturen van seksuele hoogstandjes. De tempels van Khajuraho zijn daar het bewijs van. Dat is een enorm verschil met het preutse India van nu, waar het uitbeelden van intiem contact tussen geliefden in films lange tijd not done was en waar een kus in het openbaar kan leiden tot protest en zelfs rechtszaken.

Indiase jongeren moeten voorgelicht worden over hiv/aids. Meer dan een derde van de besmettingen met hiv vindt plaats in de leeftijdsgroep van 14 tot 24 jaar. Dat is de realiteit. Tegelijkertijd is monogamie de norm. Hoe ziet aidsvoorlichting aan jongeren eruit? Wat zijn de obstakels?

Verder natuurlijk de vaste rubrieken: Veerles column, de fotoreportage, een gesprek met een van de miljard Indiërs in One in a Billion, de activiteitenagenda, Nieuws in het kort en een kennismaking met een van India’s goden in Hindoe-deities aan het woord >>.

Het dubbeldikke zomernummer van India Nu kost € 4,50 inclusief porto
en kan worden besteld via 030-2321340 of www.indianet.nl/indianu.html.

Hier kunt u zich ook aanmelden als abonnee (€ 21,50 per jaar).
speciale aanbieding tot 1-9-2009: abonnement India Nu 2009 én 2010 voor € 37,50 (dus twee jaar!)


Voor meer informatie over India Nu: klik hier.


méér persberichten Landelijke India Werkgroep....

Landelijke India Werkgroep - 6 juli 2009