print terug


PERSBERICHT

3 februari 2009
India Nu 177


Met onder meer de artikelen:

- Terroristische aanslagen in retrospectief
- Nitin Sawhney
- Popmuziek met een kritische toon
- Sleutelrol India bij klimaatbesprekingen
- Burgeroorlog in Sri Lanka
- Provocatieve kunst uit India

De aanslagen in Mumbai van november vorig jaar hebben veel vragen opgeroepen over veiligheid in India. Maar ook over de motieven van de daders. Het is zeker niet voor het eerst dat India wordt getroffen door terreuraanslagen. In Terroristische aanslagen in retrospectief wordt teruggekeken op een halve eeuw terrorisme en komen diverse denkers aan het woord over de achtergronden van terrorisme.

Alleskunner Nitin Sawhney laat op zijn laatste muziekalbum zijn licht schijnen over het Londen van na de aanslagen in 2005. Londen is minder tolerant geworden. Naast deze sombere constatering stond Sawhney ook aan de wieg van een van de meest populaire komedieseries van Groot-BrittanniŽ.

Bij de onderhandelingen over een nieuw klimaatverdrag is India's opstelling van groot belang. Met een enorme bevolkingsomvang kan India niet vanaf de zijlijn blijven toekijken. Maar de economie moet ook op gang worden gehouden. In Sleutelrol India bij klimaatbesprekingen wordt ingegaan op dit dilemma.

Volgens de regering van Sri Lanka is het einde van de Tamil Tijgers nabij. Daarmee lijkt ook een einde te komen aan een burgeroorlog die al 25 jaar woedt. Burgeroorlog in Sri Lanka (1) legt de fundamenten bloot van dit langdurige conflict.

Provocatieve kunst uit India gaat over het werk van de multi-mediakunstenaar Tejal Shah. In haar werk stapt Shah over de stereotype man/vrouw-beelden heen. Ondanks de steeds modernere Indiase samenleving nemen flink wat IndiŽrs aanstoot aan haar werk. Toch blijft ze ingaan tegen de stroom van de patriarchale moraal.

Verder natuurlijk de vaste rubrieken, waaronder Veerles column, een fotoreportage over World Portraits en een gesprek met een van de miljard IndiŽrs in One in a Billion.


Voor meer informatie over India Nu: klik hier.


méér persberichten Landelijke India Werkgroep....

Landelijke India Werkgroep - 3 februari 2009