


PERSBERICHT2 december 2007Nederlandse regering moet nu stelling nemenIndiase rechtbank geeft opdracht tot arrestatie medewerkers Nederlandse organisatiesAmsterdam/Nijmegen/Utrecht, 2 december 2007 De Magistrate Court in de Indiase stad Bangalore heeft gisteren opdracht gegeven tot de ‘arrestatie zonder mogelijkheid tot borgtocht’ van acht medewerkers van de Schone Kleren Kampagne, de Landelijke India Werkgroep en internetprovider Antenna die zijn aangeklaagd wegens smaad. Het Indiase Ministerie van Binnenlandse Zaken in New Delhi wordt verzocht nu uitvoering te geven aan dit arrestatiebevel door de Nederlandse overheid om uitlevering te vragen en mogelijk interpol om opsporing te verzoeken. SKK, LIW en Antenna zijn van mening dat in deze zaak juridische procedures oneigenlijk zijn ingezet om kritische organisaties de mond te snoeren. De benaming schijnproces is op zijn plaats. Het juridisch bestoken van maatschappelijke organisaties en bedrijven houdt een ernstige aantasting van de vrijheid van meningsuiting in en is de dood in de pot voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. SKK, LIW en Antenna dringen er met klem bij de Nederlandse regering op aan zich achter dit standpunt te scharen en dit per direct aan de Indiase regering kenbaar te maken. Ook verwachten SKK, LIW en Antenna dat Nederland niet zal meewerken aan een mogelijk verzoek tot uitlevering, en er bij India op aan dringt geen internationaal arrestatiebevel via Interpol te laten uitgaan. Dat laatste zou er toe kunnen leiden dat de betrokken personen niet meer vrij kunnen reizen vanwege het risico aan India te worden uitgeleverd.
Aanleiding smaadklacht van FFI Medio 2006 publiceerden SKK en LIW een rapport van Indiase arbeidsorganisaties over schending van arbeidsrechten bij kledingfabrikant FFI. Kort daarna wist FFI een aantal betrokken lokale organisaties via een gerechtelijk bevel een spreekverbod op te leggen, op beschuldiging van smaad. Dit spreekverbod is nu al bijna 1,5 jaar van kracht, terwijl de klacht niet inhoudelijk door de rechter behandeld is. SKK en LIW hebben deze situatie sterk bekritiseerd. Diverse inkopende kledingmerken en onafhankelijke organisaties hebben de schendingen onderzocht en deels bevestigd. SKK en LIW ontkennen dan ook met klem dat er sprake is van smaad. Als mensenrechtenorganisaties staan zij volledig in hun recht om getuigenverklaringen van werknemers te publiceren. SKK en LIW hebben vanaf het begin FFI opgeroepen om met lokale organisaties in overleg te gaan om de problemen op te lossen. Desondanks werden SKK, LIW en internetprovider Antenna en adsl-aanbieder XS4All in mei van dit jaar gedagvaard, terwijl deze dagvaarding nu voor SKK, LIW en Antenna is omgezet in een arrestatiebevel van de aangeklaagden.
Handelsmissie SKK, LIW en Antenna vragen staatssecretaris Heemskerk alsmede minister Verhagen daarom dringend alsnog aan India duidelijk te maken dat van deze rechtszaak een zorgwekkende precedentwerking uitgaat die maatschappelijke organisaties die zich in Nederland en in India inzetten voor arbeidsrechten het werken onmogelijk kan maken. Ook het vrijelijk publiceren via internet van informatie van derden komt hiermee in gevaar. Een mogelijk gevolg van deze rechtszaak is dat iedereen, vanuit welk land ook, een smaadklacht kan indienen naar aanleiding van publicatie van informatie via het internet. Daarmee lopen organisaties die verantwoordelijk zijn voor de inhoud van publicaties via internet, maar ook individuele werknemers van deze organisaties, webhosting providers en adsl-aanbieders buitenproportionele en onacceptabele risico’s.
G-Star faalt met druk op FFI
Grote zorgen FNV over rechtszaak
Nadere informatie:
Gerard Oonk, directeur Landelijke India Werkgroep
Michael Polman, directeur Antenna
Christa de Bruin, coördinator Schone Kleren Kampagne
De Landelijke India Werkgroep zet zich in voor de kansarmen in India. Ze doet dat door campagnes, voorlichting en onderzoek. |