print terug
13-2-2007


Farmaceutisch bedrijf Novartis wint kritische MVO-'onderscheiding' voor benadelen Indiase kankerpatiënten


Op 24 januari jl. is bij de opening van het World Economic Forum (WEF) in Zwitserland voor het derde achtereenvolgende jaar het meest onverantwoord operende bedrijf verkozen. De keus van de organisatoren Bern Declaration en Pro Natura viel dit jaar o.a. op de farmaceutische gigant Novartis (zie: www.publiceye.ch/en/p25011789.html).

NGO's van over de hele wereld nomineerden meer dan 40 bedrijven voor een van de drie "Public Eye Awards". Vervolgens werd een shortlist van negen bedrijven opgesteld, drie per categorie (zie ook: www.publiceye.ch/en/p11676.html en www.evb.ch/cm_data/Novartis_e.pdf). De "Public Eye" organisatoren hebben vervolgens een keuze gemaakt.

Winnaar van de "Public Eye Swiss Award" is Novartis. Dit farmaceutische bedrijf uit Bazel probeert op het moment door middel van patent-rechtzaken om de toegang tot betaalbare generieke medicijnen in India en ontwikkelingslanden te beperken.

Novartis is als kandidaat voor de Public Eye Award genomineerd door de Indiase Cancer Patients Aid Association (CPAA). Voorzitter van de CPAA, Dhr. Yogenda Sapru verwoorde de kritiek op Novartis als volgt: "Its aggressive patent policy leaves Novartis already today co-responsible for the misery of ten thousands of cancer patients in India" (zie speech: www.evb.ch/cm_data/Laudatio_Novartis_e.pdf).Landelijke India Werkgroep - 13 februari 2007