terug naar vorige pagina

Hindoeïsme

Hindoeïsme is een van de grote wereldgodsdiensten. Maar verreweg de meeste hindoes wonen in India. Nepal is daarnaast het enige land waar hindoes de meerderheid vormen. In andere landen van Zuid-Azië wonen ook veel hindoes, maar ze vormen er niet de meerderheid. Maar doordat veel Indiërs in andere landen zijn gaan wonen, wonen er ook hindoes buiten Zuid-Azië. Bijvoorbeeld in Oost-Afrika, in Groot-Brittannië, Singapore, Maleisië.

Maar ook in Nederland wonen er veel hindoes. De meeste 'hindoestanen' in Nederland zijn namelijk hindoe. Hindoestanen zijn de achterkleinkinderen van Indiërs die in de negentiende eeuw uit India naar Suriname werden gehaald om als contractarbeider op de plantages te werken. Maar er zijn ook hindoestanen die moslim zijn. Veel hindoestanen zijn van Suriname naar Nederland gekomen, vooral net voordat Suriname in 1975 onafhankelijk werd. Maar ook in Suriname zelf wonen nog altijd veel hindoestanen.

Anders dan christendom of islam heeft het hindoeïsme zich niet verspreid over veel verschillende volkeren. Dat komt doordat je geen hindoe kunt worden. Je wordt als hindoe geboren of niet. Je kunt geen hindoe worden. Daarom zijn er ook geen - zendelingen die proberen andere mensen tot het hindoeïsme te 'bekeren'. Het hindoeïsme kent geen algemeen aanvaard heilig boek zoals de bijbel of de koran. Ook is er geen stichter als Jezus, Mohammed of Boeddha.

Eigenlijk bestaat het hindoeïsme uit een heleboel verschillende stromingen, door de Britten bij elkaar 'hindoesme' genoemd. Al die stromingen hebben hun eigen heiligen en leraren. En hun favoriete goden! Het hindoeïsme heeft een heleboel goden. Brahma (de schepper), Vishnu (de bewaarder) en Shiva (de vernietiger en herschepper) zijn de allerbelangrijkste.


Durga

Ganesh

Hanuman

Shiva

Kali
Enkele Hindoegoden   
(klik op de plaatjes   
om ze beter te kunnen bekijken!)   
Waar gelovige hindoes het over eens zijn, is dat je moet leven volgens de regels die je groep en afkomst je stellen (dharma). Ook geloven hindoes dat er sprake is je na je dood opnieuw wordt geboren (samsara) En dat de daden in dit leven gevolgen hebben voor het volgende (karma). Als je slecht leeft, boet je daar in een volgend leven voor: je wordt dan geboren in een lagere groep of kaste zoals dat in India heet. Als je goed leeft, krijgt je het beter. Het uiteindelijke doel is dat je helemaal niet meer opnieuw geboren wordt. Je bent dan eindelijk ontsnapt aan samsara !

Een hele populaire god is Ganesh. Indiërs bidden tot hem voor succes en wijsheid. Hij is de zoon van Shiva en zijn vrouw Parvati. Toen Shiva na een reis van vele jaren terugkwam, ontdekte hij zijn echtgenote met een jonge man. Hij werd heel jaloers. In woede onthoofde hij de jonge man. Maar dat bleek zijn inmiddels opgegroeide zoon te zijn. Parvati dwong hem daarop hun zoon weer tot leven te roepen. Dat kon Shiva alleen doen door zijn zoon het hoofd te geven van het eerste levende wezen dat hij zag. En dat was een olifant. Tegenwoordig zie je Ganesh met zijn olifantshoofd op plaatjes aan ontelbare muren in heel India.begin tekst

naar vorige pagina

Landelijke India Werkgroep - 2 juni 2000