INDIA Kinderkoerier

De STRAATVEGERS van India

In India worden wegen heel anders gemaakt dan in Nederland. Door de mannen worden grote brokken steen uit de bergen gehakt. Vervolgens zitten vrouwen de hele dag te hameren op die grote brokken om ze tot klein gruis te slaan. Met dat gruis worden de wegen gemaakt.

Nandi
Heel zelden worden wegen geasfalteerd. Alleen bij de grote Indiase steden zie je een enkele asfaltweg. Op de wegen is het een drukte van belang. Wandelaars, fietsers, grote en kleine karren, riksja's met een fiets ervoor of auto-riksja's op drie wielen krioelen kris-kras door elkaar. En wie heeft het beste plaatsje op de straat? De Indiase koe! Iedereen loopt of rijdt om haar heen. De koe is in India een heilig dier. Ze wordt Nandi genoemd. Op de achtergrond van deze tekst zie je een foto van Nandi!

Afval
De stadsmensen laten de koe vrij rondlopen. Ze scharrelt haar kostje op in de afvalhopen langs de straat. De marktlieden gooien hun groente- en fruitafval speciaal voor haar neer op een hoek. Als Hare Majesteit de koe klaar is om als hoofdstraatveger dienst te doen, komen de menselijke straatvegers pas om de hoek kijken. Dat werk wordt meestal door de vrouwen gedaan. Ze doen dat vieze klusje gehuld in de mooiste gewaden, die je je maar bedenken kunt. En ze zijn er nog vrolijk bij ook! En die mooie, witte koe? Die sukkelt maar een beetje rond. Zelfs de treinen stoppen voor haar! Het enige dat de mensen in India van haar mogen hebben, is haar melk en trekkracht. Haar vlees mogen Hindoes niet eten. Ze is toch heilig of niet soms?



Landelijke India Werkgroep - 21 januari 2003