INDIA Kinderkoerier

SPROOKJES vertellen over
KINDERRECHTEN

Veel sprookjes en verhalen die mensen over de hele wereld aan hun kinderen vertellen, zeggen iets over kinderrechten. Denk maar aan het sprookje van Hans en Grietje. Zij moesten voor zichzelf opkomen en de heks bestrijden om terug naar hun ouders te kunnen.

Eén van de mooiste Indische verhalen is de legende van Jayamala, want er speelt een olifant in mee. Een olifant is voor Indiase mensen een heel bijzonder dier. In de belangrijkste godsdienst van India, het Hindoeïsme, is de olifant een god en heet Ganesha (zie plaatje rechts). Hij is heel slim en wijs. Indiase kinderen brengen soms geurende bloemen naar Ganesha. Ze hopen, dat hij hen dan ook een beetje slimheid en wijsheid geeft, zodat ze goede cijfers op school halen.

Dierenvriendin
Er was eens een meisje met de naam Jayamala. Zij woont bij haar ouders aan de voet van de heuvels van Bhutan, in het noorden van India. Ze leidt een sober leven. Jayamala houdt veel van dieren. Ze verzamelt restjes eten op een koperen schaal en voert daarmee de vele dieren van het woud. In India trouwen de meisjes heel vroeg. Haar ouders huwelijken haar kort na de 12-jarige verjaardag van Jayamala uit aan een priester.

Tapijten knopen
Priester Jayanath verdient zijn geld met het leiden van plechtigheden. Jayamala moet daarom hard aan het werk om gewaden te spinnen en te weven. Haar leven wordt heel zwaar. De priester wil ook tapijten voor de verschillende plechtigheden en draagt haar op die te knopen. Ook moet ze het huishouden doen. Voor de dieren in het woud heeft ze geen tijd meer. Ze wordt mager en krijgt wallen onder haar ogen. Nog erger wordt het als de priester ook nog besluit met de dochter van een rijke man te trouwen. In India hebben mannen soms meerdere echtgenotes. Die dochter is veel ouder en niemand wil haar hebben, want ze is helemaal niet aardig.

Waterhalen
Als Jayanath met zijn nieuwe, boosaardige bruid naar huis komt, wordt Jayamala nog verdrietiger. Het tweetal gaat in een groot nieuw huis naast het hare wonen en ze hebben er een rijk leven met veel bedienden. Jayamala blijft in haar kleine huis wonen. Ze mag haar man niet zien, behalve als ze water voor hem gaat halen in de rivier. Ondanks haar harde werken doet ze dat trouw. Elke dag vult ze de gouden kan van haar man met fris water.

Zoute tranen
Een olifantenkoning komt vaak drinken bij de rivier, waar Jayamala water haalt voor haar man. op een dag vraagt hij aan een andere olifant: "Hoe komt het water toch zo zout en smakeloos de laatste tijd?" De andere olifant antwoordt: "Majesteit, een beeldschoon meisje zit elke avond aan de oever van de rivier en huilt tranen met tuiten. Haar zoute tranen vermengen zich met het rivierwater." De olifantenkoning vindt het heel zielig en hij zwemt naar Jayamala toe. Die staat net op het punt om terug naar haar huisje te gaan met de gouden kan van haar man op haar hoofd.

Ivoren troon
De olifantenkoning luistert naar haar trieste verhaal en vraagt haar de wrede mensenwereld te verlaten en als zijn koningin met hem mee te gaan naar het koninkrijk van de olifanten. Jayamala twijfelt. Ze is bang voor het nieuwe en bang dat haar man boos wordt, als ze weggaat. Plotseling komen er grote golven van de rivier op haar af. Die spoelen haar huisje en de mooie villa van haar man weg. De olifantenkoning laat haar geen keuze en redt Jayamala door haar op zijn rug te zetten. Door de jungle lopen zij naar zijn ivoren paleis en de olifantenkoning zet haar op de ivoren troon. Duizenden olifanten trompetteren voor haar en buigen voor hun nieuwe koningin.

Olifantenrijk
De olifantenkoning neemt haar weer mee naar een kloof in de bergen, waar een grote waterval is. De koning doet het water van zeven stromen in zeevn kannen en giet het water over Jayamala's hoofd. Doordat zeven een heilig getal is, verandert de gouden kan op haar hoofd in de verhoging op het voorhoofd en de koperen schaal wordt haar slurf. "Van nu af aan zullen we je dienen en je woord zal wet zijn", zegt de olifantenkoning. De nieuwe olifantenkoningin leidt haar kudde terug naar het olifantenrijk. Nog steeds zijn er in het noorden van India veel olifantenkudden en vele van hen worden geleid door een vrouwtjesolifant.

Toekomst
Sprookjes leren ons, dat mensen en dus ook kinderen voor zichzelf moeten en kunnen opkomen. De Verenigde Naties (VN) willen dat het goed met de kinderen gaat, want kinderen zijn de toekomstige volwassenen. Daarom hebben 180 landen (bijna alle landen in de wereld) agfesproken, dat de rechten van kinderen beschermd moeten worden. Hieronder vind je de Rechten van het Kind omschreven. Kun jij die in deze krant terugvinden? Teken het bijbehorende symbool dan in het speciale vakje.

Kinderrechten

  • recht op: onderwijs, genoeg eten en verzorging en speelmogelijkheden

  • recht op: bescherming tegen discriminatie, mishandeling en kinderarbeid

  • recht op: informatie, gehoord worden, vrijheid van meningsuiting en levensovertuiging

  • recht op: extra zorg als kinderen een handicap hebben of alleen gelaten worden


Landelijke India Werkgroep - 21 januari 2003