INDIA Kinderkoerier


Manifest tegen kinderarbeid

Wij, 1100 werkende kinderen van India, die naar Madras zijn gekomen voor onze nationale conventie, willen graag aan de volwassenen van dit land onze wensen en eisen voorleggen.

1. Wij zijn arme kinderen, we hebben goed voedsel nodig. We moeten ook goedkope winkels, water, licht en gezondheidsvoorzieningen dichtbij onze huizen krijgen.
2. Wij willen goede en gratis scholen, waar we naartoe kunnen in gratis uniformen met gratis boeken. Als we goed te eten krijgen op school, sturen onze ouders ons eerder naar school. U kunt ons ook geld geven, zodat we naar school kunnen gaan.
3. We willen niet werken. Onze ouders hebben echter geen banen: ze hebben moeten lenen. Als zij genoeg geld hebben, hoeven wij niet meer te werken. Als het niet anders kan, geeft u ons dan tenminste veilige banen!
4. Wij werken overal, dag en nacht. We krijgen allerlei ziektes. Geef ons zekerheid en veiligheid. Voor die kinderen, die ver van huis moeten werken, kan voor tehuizen, gezondheidsvoorzieningen en goed eten gezorgd worden.
5. Als er crèches en dagverblijven zouden zijn, konden onze jongere broertjes en zusjes daar blijven. Alleen dan kunnen wij naar school gaan.
6. Werkgevers, politie en ouders die kinderen slaan, ouders die hun geld aan alcohol uitgeven of hun dochters jong uithuwelijken, zouden streng gestraft moeten worden.
7. Zeg alstublieft aan de mensen in ons dorp en aan onze ouders dat werken niet mag van de wet en dat het niet goed voor ons is. Waarom weten zij niks van de wereld om zich heen? Als wij niet leren, zullen wij en onze volgende generatie arm, onwetend en achtergesteld blijven.
8. Wie houdt er niet van spelen? We zouden mogelijkheden moeten hebben om te dansen, te zingen, te spelen, te tekenen en om veel meer dingen te doen. Wie zou er niet graag leren? Kunt u ons onderwijs geven dat interessant is?
9. Tijdens verkiezingen plakken we posters en schreeuwen 'Hoera!', waardoor die politici een paar zetels (in de regering) krijgen. Daarom moeten ze iets goeds voor ons terugdoen.

Stuur ons niet weg na deze bijeenkomst. Ouderen, onderwijzers, ouders en de overheid moeten iets doen om een eind te maken aan kinderarbeid. Laten we niet ophouden met deze strijd tot dat het doel bereikt is.


Nationale Conventie van Kinderarbeiders
19-20 december 1994, Madras, India
Landelijke India Werkgroep - 21 januari 2003