Landelijke India Werkgroep
+++ In solidariteit met rechtelozen in India +++


KINDVRIENDELIJKE SCHOENEN - DOSSIER PERSBERICHTEN
2015 - 2014 - 2013 - 2012 - 2011 - 2010 - 2009 - 2008 - 2007 - 2006 - 2005 - 2004 - 2003 - 2002 - 2001 - 2000 - <2000
2017
omhoog
19 dec 2017:
Rapport pleit voor nieuwe aanpak van bestrijding kinderarbeid in Indiase ‘schoenenstad’ Agra: Stop Kinderarbeid en Fair Labor Association willen ‘kinderarbeidvrije zone’ en verantwoorde toeleveringsketens bij de productie van leer en schoenen (PERSBERICHT Fair Labor Association/Stop Kinderarbeid):
Een nieuw onderzoeksrapport van de Stop Kinderarbeid (SKA) Coalitie, de Fair Labor Association (FLA), en iMentor brengt de omvangrijke kinderarbeid in kaart bij de productie van schoenen in de stad Agra, een van India's belangrijkste centra voor de binnenlandse- en exportproductie van schoenen (circa 25% van de Indiase export van schoenen wordt in Agra geproduceerd). Het rapport Children’s Lives at Stake - Working Together to End Child Labour in Agra Footwear Production wordt vandaag gepubliceerd.
16 mrt 2017:
Rechten Indiase leerarbeiders systematisch geschonden - Schoen- en kledingmerken reageren op ernstige mensenrechtenproblemen in hun toeleveringsketen en beloven gezamenlijke actie (PERSBERICHT LIW):
Ongeveer 2,5 miljoen werknemers in de Indiase leerindustrie werken onder vaak onaanvaardbare arbeidsomstandigheden. Hun mensenrechten worden geschonden en hun werk heeft ernstige gevolgen voor hun gezondheid. Zo hebben giftige chemicaliën in leerlooierijen vaak een zeer negatieve invloed op de gezondheid van de werknemers. Minder bekend zijn de vele arbeids- en andere mensenrechtenkwesties in de leerindustrie, zoals lonen onder het vastgestelde minimum, kinderarbeid, uitbuiting van thuiswerkers, problemen bij het zich organiseren in vakbonden en de discriminatie van Dalits ('kastelozen').
2013
omhoog
27 nov 2013:
Welke schoenenbedrijven scoren tegen kinderarbeid? - Nieuw rapport: Working on the Right Shoes (PERSBERICHT Stop Kinderarbeid):
Ruim de helft van de schoenenbedrijven zet flinke stappen tegen kinderarbeid, maar er zijn achterblijvers. Dat blijkt uit het Stop Kinderarbeid rapport Working on the Right Shoes waarvoor 28 Nederlandse en internationale schoenenbedrijven werden onderzocht. Op de scorekaart is te zien waarom Schoenenreus, Gabor, Lotto Sports, Wolky en Marks & Spencer slecht scoren. Stof tot nadenken onder de schoorsteen.
2012
omhoog
24 okt 2012:
Shoe companies are far from being child labour free (PERSBERICHT Stop Kinderarbeid):
In Europe and elsewhere one can still buy shoes made by children. That is the conclusion of the campaign ‘Stop Child labour – School is the best place to work’ on the basis of research in India. Stop Child Labour specifically suspects four companies – Bata, Bugatti, Clarks and Marks & Spencer of making use of child labour in their Indian supply chain.
15 okt 2012:
Schoenenbedrijven hebben problemen met kinderarbeid (PERSBERICHT Stop Kinderarbeid):
In Nederland zijn nog altijd schoenen te koop die gemaakt zijn door kinderen. Dat constateert ‘Stop Kinderarbeid – School, de beste werkplaats’ op basis van onderzoek in India. Stop Kinderarbeid verdenkt in het bijzonder vier bedrijven – Bata, Clarks, Marks & Spencer en Bugatti – van het gebruikmaken van kinderarbeid in hun productie.
11 jun 2012:
Schoenenbedrijven zwijgen over kinderarbeid: Stop Kinderarbeid vraagt consumenten in actie te komen (PERSBERICHT Stop Kinderarbeid):
In Nederland zijn nog steeds schoenen te koop gemaakt door kinderen. Toch reageren de meeste bedrijven die in Nederland schoenen verkopen niet de vraag hoe zij kinderarbeid bestrijden. ‘Stop Kinderarbeid – School, de beste werkplaats’ start op 12 juni, de internationale dag tegen kinderarbeid, de campagne We want childfriendly shoes waarin consumenten wordt gevraagd om bedrijven te laten weten dat ze geen schoenen met kinderarbeid willen.
2007
omhoog
11 jun 2007:
12 juni 2007 Internationale Dag tegen Kinderarbeid: Kinderen in Albanië slachtoffer van onbehoorlijke prijzen (PERSBERICHT Stop Kinderarbeid):
Honderden Albanese kinderen werken zowel in fabrieken als via thuiswerk mee aan de productie van schoenen en kleding die geëxporteerd worden naar EU-landen. Deze uitbuiting wordt grotendeels verklaard door de lage prijzen die worden opgelegd door de internationale inkopers. Dat is een van de belangrijkste conclusies van een onderzoek dat FNV Mondiaal liet uitvoeren naar kinderarbeid in de Albanese schoen– en kledingsector.