terug
Uit: India Nu 177 (jan-feb 2009)Nitin Sawhney

Popmuziek met een kritische toonAlleskunner Nitin Sawhney mengt in zijn muziek Indiase invloeden met flamenco, jazz en triphop. Zijn composities klinken relaxed, maar wie goed luistert of wel eens een interview met hem heeft gelezen, weet dat zijn stukken doordrongen zijn van kritische bespiegelingen op onze maatschappij. Zijn laatste album, London Undersound, is daar geen uitzondering op en geeft commentaar op het leven in de Britse hoofdstad na de aanslagen in 2005.


'Londen is gepolariseerd op een manier die mij angst aan jaagt’, liet de Britse musicus, componist, producer en criticus van Indiase afkomst onlangs in een interview weten. Met zijn Indiase ouders opgegroeid tussen blanke Britten en slachtoffer van racisme op school, kent de in 1964 geboren Nitin Sawhney de vileine kanten van intolerantie. Maar Londen, een stad met een enorme culturele diversiteit, was goed op weg en leek ook voor minderheidsgroepen vriendelijk. Sinds de aanslagen op de metro en bus in de Britse hoofdstad in 2005 is de sfeer echter sterk veranderd, aldus Sawhney. ‘Het is moeilijk te benoemen, maar er is iets blijvend veranderd in Londen.’

Op zijn nieuwste album London Undersound heeft hij dat onbenoembare proberen te vatten. Daarbij werkte hij samen met iemand die de aanslagen van dichtbij meemaakte, de jonge Britse rapper Natty. Natty was zowel aanwezig bij de aanslag op de bus, als twee weken later bij het doodschieten door de politie van de Braziliaanse Jean Charles de Menezes in de metro, omdat hij zich verdacht zou gedragen. Naast Natty zijn op London Undersound, zoals gebruikelijk voor Sawhneys albums, veel andere gastartiesten te horen (waaronder Paul McCartney), die hun licht laten schijnen over het Londen van na de aanslagen. Daarmee krijgt het album ook een persoonlijke touch: ‘So I step out of the station, Brazilian name all over tv. Realization – I was on the next train – could’ve been me’.

Je moet goed luisteren om de kritische toon van London Undersound te ontdekken, net als bij Sawhneys eerdere albums. Het spat er niet vanaf. Niet voor niets zijn veel van zijn nummers terecht gekomen op verzamel-cd’s met lounche-muziek. Maar zijn muziek is veel breder dan dat. Sawhney is geschoold in piano, klassieke en flamencogitaar, tabla en sitar. Dat is allemaal terug te horen op zijn albums, vaak met een flinke electrobeat eronder. Naast zijn eigen albums componeert Sawhney veel muziek voor films en tv-programma’s en de laatste tijd ook voor computergames. Daarin gaat hij grootser, vaak orkestraal, te werk.

Met een vriend bedacht hij de populaire comedyserie Goodness Gracious Me, waarin het stereotype beeld van de Indiase Brit op de hak wordt genomen. Maar ook van de Britten vanuit Indiaas perspectief. Op een vaak hilarische manier wordt verbeeld hoe de traditionele Indiase cultuur zich verhoudt tot het moderne leven in Groot-Brittannië. Afgezien van een kort optreden in de tv-serie, speelde Sawhney zelf niet mee, maar hij is regelmatig op tv te zien als criticus in verschillende discussie- en nieuwsprogramma’s van de BBC.

xxx


(fragmenten van London Undersound beluisteren)terug
HOME Landelijke India Werkgroep
tijdschrift INDIA NU
Landelijke India Werkgroep - 29 januari 2009