terug
Uit: India Nu 167/168 (mei-aug 2007)Invloed maoïsten neemt toe

Staatsvijand nummer één


Ontvoering hier, moordaanslag daar. De maoïstische opstand in India heeft decennialang in de periferie van de publieke aandacht gestaan. Duizenden doden later blijkt dat dit ten onrechte is. De Indiase regering noemt de maoïsten inmiddels een serieuzere ondermijning van de Indiase staatsveiligheid dan Pakistan of China. Wie zijn deze maoïsten? Wat willen zij? En hoe ver zullen zij het schoppen?


De People's War Group (PWG) recruteert ook kindsoldaten in hun strijd voor armen en boeren


De zogenaamde Red Corridor, de staten waar Naxalites en maoïstische rebellen actief zijn

Kondapally Seetharamaiah, oprichter van de maoïstisch georiënteerde People's War Group (PWG) in Andhra Pradesh in 1980, gaf zijn baan in het onderwijs op om een linkse activist te worden. Hij liet zich inspireren door de gewapende en succesvolle opstand van landloze boeren tegen grootgrondbezitters bij Naxalbari (West-Bengalen) in de jaren zestig. De strategie van de PWG is ontleend aan de Chinese communistische leider Mao Zedong, die stelde dat het boerenvolk d.m.v. mobiele guerrilla-eenheden zijn overheersers kan verslaan in het gebied waar zij zelf de baas over zijn: het platteland.


  Revolutionaire zone

Na verloop van tijd begonnen de rebellen zich ook steeds meer tegen de staat en de veiligheidstroepen te richten. Dat werd in 1987 definitief duidelijk toen de groep een aantal politici en bestuurders ontvoerde. In 2004, terwijl de landelijke BJP-campagne India Shining! langs het platteland trok, werd de Communist Party of India (Maoist) opgericht uit een samenwerkingsverband tussen de PWG en de Maoist Communist Centre of Bihar. De CPI (Maoist) is het sterkst vertegenwoordigd in gebieden waar economische ontwikkeling is achtergebleven, zoals Andhra Pradesh, Chhattisgarh, Orissa en Maharashtra. Het ultieme doel van de partij is om een 'revolutionaire zone', een soort nieuwe deelstaat, te stichten van Andhra Pradesh helemaal tot aan Nepal. Nu al is er sprake van een soort maoïstische corridor van Zuid-India tot in Nepal.


  Oorlogstactieken

De CPI (Maoist) is een hardnekkige en niet te onderschatten groepering. De typisch maoïstische guerrillatactieken - mobiele acties vanuit de bergen en bossen, terwijl leger en overheidsinstanties altijd goed zichtbaar zijn - blijken uitermate succesvol. Zoals de aanval op een politiepost in de jungle van de centraal gelegen deelstaat Chhattisgarh op 15 maart van dit jaar. Zeker vijftig politiemannen kwamen om toen maoïstische rebellen de post plotseling aanvielen met granaten en benzinebommen.
Daarnaast heeft de groep vanuit zijn ideologie veel draagvlak bij de arme bevolking op het platteland. En waar geen concreet draagvlak bestaat, wordt die steun bovendien actief afgedwongen. In de loop van de jaren heeft de groep veel criminelen aangetrokken die voor de partij geld binnenhalen door overvallen te plegen op banken en winkels. Ook de lokale bevolking wordt regelmatig verplicht een financiële bijdrage te geven om de strijd, die zogezegd in hun belang gevoerd wordt, te kunnen financieren. De inkomsten bedragen naar verluidt tussen de vijf en tien miljoen dollar per jaar.


  Regeringsdeelname

De overheid loopt ondertussen voortdurend op eieren. Diens strategie is al jaren onveranderd: hard optreden en inhoudelijk negeren. Bij dit harde optreden zijn slachtoffers onder onschuldige burgers onvermijdelijk, wat weer koren op de molen van de maoïsten is. Zo is een kat- en muisspel tussen de opstandelingen en overheid ontstaan, waarbij de maoïsten aan de winnende hand lijken te zijn. Telkens dient zich daarbij de vraag aan: hoe ver zullen de Indiase maoïsten het schoppen? Net zo ver als de Nepalese rebellen, die onlangs tot de regering zijn toegetreden? In alle onzekerheid is één ding duidelijk: de regering in Delhi maakt zich grote zorgen over de groeiende invloed van de maoïsten. Niet Pakistan, niet China, maar de maoïsten zijn uitgeroepen tot India's staatsvijand nummer één.


xxx

terug
Maatschappelijk verantwoord ondernemen
HOME Landelijke India Werkgroep
tijdschrift INDIA NU
Landelijke India Werkgroep - 17 augustus 2007