terug
Uit: India Nu 171 (jan-feb 2008)Valentijnsdag in India

Love hurtsDe auteur hield u de afgelopen maanden op de hoogte van de razendsnelle economische hervormingen in de verschillende sectoren in India. Hier het zesde en laatste deel: Liefde en relaties.


Valentijnsdag is hot in India. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Orthodoxe hindoes zijn woedend. En jonge vrouwen kunnen beter binnen blijven rond Valentijnsdag.

India is van oudsher vermaard om de liefde. Kamadev, de hindoegod van de liefde, maakt evenals Cupido mensen verliefd als hij ze raakt met pijlen uit zijn met rozen versierde boog. Uit India komen ook de Kamasutra en talloze oude volksvertellingen over de liefde. Rond de Middeleeuwen verdween deze traditie voor honderden jaren uit het publieke leven. Zij maakte plaats voor zedelijke kuisheid. Begin jaren negentig veranderde dat. Valentijnsdag deed zijn intrede in India. Aanvankelijk was dat voorbehouden aan een kleine groep die profiteerde van de economische veranderingen. Maar: al gauw breidde de bekendheid en populariteit zich uit. Op radio en televisie kwamen Valentijnsshows. En elkaar kaarten sturen voor Valentijnsdag is een normaal fenomeen voor scholieren geworden. Orthodoxe hindoes van onder meer de fundamentalistische Shiv Sena-partij protesteren jaarlijks tegen deze in hun ogen morele teloorgang. Liefde mag niet publiekelijk worden getoond. Dus zien zij Valentijnsdag als verderfelijk en schadelijk voor de Indiase cultuur. Sena-voorman Bal Thackeray roept elk jaar zijn partijleden op om Valentijnsvieringen te verstoren. Dat loopt vaak uit op vernielingen en brandstichting. Doelwit zijn winkels die Valentijnskaarten verkopen en (fastfood) restaurants waar jonge geliefden elkaar ontmoeten. Ook verstoren de activisten strand- en tuinfeesten. Bovendien zijn er op universiteiten in diverse steden steeds vaker relletjes tussen voor- en tegenstanders van Valentijnsdag. Een ongebruikelijke bondgenoot in hun bezwaar tegen Valentijnsdag, al is het op heel andere gronden, vinden orthodoxe hindoes in vrouwenbewegingen. Diverse groeperingen wijzen op de toenemende agressie tegen vrouwen rond Valentijnsdag. Een jonge vrouw: 'Het is lastig om rond Valentijnsdag de straat op te gaan en geen klasgenoot tegen te komen die je het hof wil maken. En je weet nooit hoe ver ze gaan.' In de dagen voor Valentijnsdag gaan jongens op zoek naar meisjes die ze kennen om hen te overladen met complimentjes. Als een meisje aangeeft daar niet van gediend te zijn, moet zij er rekening mee houden te worden uitgescholden. Of erger. Want afgewezen geliefden gaan steeds vaker over tot gewelddadige wraakacties: verkrachting, ontvoering en verminking door gooien van zuur in het gezicht.

De wijze waarop vrouwen het hof wordt gemaakt, lijkt soms rechtstreeks gekopieerd uit Bollywoodfilms, waarin zoetelijke liefdesverklaringen zelden ontbreken. Dat levert bizarre taferelen op. Een dronken jongen reed op een paard met een pistool in zijn hand naar het huis van het meisje op wie hij verliefd was. Hij schoot in de lucht en riep tegen de doodsbange vader: 'De bandietenkoning is niet naar uw huis gekomen om het te verwoesten, maar om uw dochter te trouwen en welvaart te brengen.'

Ondanks de protesten van de Shiv Sena-partij en vrouwenbewegingen zijn er ook mensen die gewoon plezier beleven aan de jaarlijkse dag van de liefde. De vriendschaps- en liefdesbetuigingen hoeven natuurlijk niet per se met geweld gepaard te gaan. Voor veel jongeren is het een fijne en onschuldige dag waarop zij laten weten dat ze elkaar leuk en aardig vinden. Valentijn is voor hen geen bedreiging, maar gewoon een leuke nieuwigheid - naast al die andere moderne zaken en gebruiken die door de snelle modernisering hun intrede doen in India. Meer niet.

xxx

terug
Maatschappelijk verantwoord ondernemen
HOME Landelijke India Werkgroep
tijdschrift INDIA NU
Landelijke India Werkgroep - 23 januari 2008