(december 2010)
              vorige / volgende aflevering / overzicht


Hindoe-deïties voor westerse lezers

Kamsa (21)





Om te weten hoe het met Kamsa, onze Indiase Herodes, afliep maken we een sprong in het verhaal. In Krishna’s verhaal wel te verstaan. Pro memorie: Kamsa, de wrede vorst van Mathura, vreesde Krishna zeer. Hem was voorspeld dat zijn hoogsteigen zuster, Devaki, spoedig een bijzonder kind ter wereld zou brengen. En dat dat kind, Krishna, hem om het leven zou brengen. Voor wie het even niet meer weet: zie aflevering 19 en 20.

REACTIEFORMATIE

Aanvankelijk dacht Kamsa: laat ik Devaki doden. Zijn eigen zus doden, dat echter ging zelfs hem te ver. Liever gooide hij haar, samen met haar man, in het gevang. Daar dus werd Krishna geboren. In een net zo’n onwelkome omgeving als Jezus’ stal. Het was vanuit die gevangenis dat het goddelijke joch ontsnapte, door Vasudeva, zijn voedervader, de Yamuna werd overgezet. Zoals bijgaande afbeelding nog eens illustreert … Zo, nu bent u weer bij.

Zoveel was zeker: Kamsa's opzet was mislukt. Geen dag, geen moment zelfs ging voorbij of hij dacht aan Krishna. Of hij nu waakte, sliep, droomde, de liefde bedreef, aan de maaltijd zat, steeds keek Kamsa om zich heen. Elk moment kon zijn toekomstige killer tevoorschijn komen.*

Zonder het te beseffen, laat staan te willen, het was langs de weg van ‘weerstand tegen’ dat Kamsa terecht kwam in ‘samadhi’, de door yogis zozeer begeerde staat van ‘volledige absorptie met’. Een staat die de hare krishna’s - uit ons straatbeeld welbekend - krishnabewustzijn noemen. Krishna doodde hem, daaraan ontkwam Kamsa
niet. Erg vond hij dat ten letste niet. Het was ‘vaikuntha’, Krishna’s hemel, waar hij in belandde. Waar hij, dat wist hij nu, al die tijd al in verbleef … Tegenwoordig hebben wij er een term voor, voor het wonderlijk verschijnsel dat we juist dat te vuur en te zwaard bestrijden waar wij naar haken: reactieformatie. Pas dus op met wat je afwijst, ooit omarm je het!


* Krishna echter kwam maar niet. Dus zocht Kamsa hem zelf maar op, daagde hij hem zélf maar uit. Krishna en Balarama, zijn broer, zouden het opnemen tegen Kamsa’s meest fameuze worstelaars. Zij zouden het niet overleven. Mooi wel dus. De worstelaars werden verslagen, Kamsa’s opzet was mislukt. Met getrokken zwaard stormde hij op Krishna af. Die sprong slechts op, raakte met zijn voet lichtjes Kamsa’s hart, en gedaan was het met hem …. De afbeelding van de worstelende Krishna maakt deel uit van ‘ganjifa’, een specifiek Indiaas kaartspel. Zie www.yoga-intervision.com/pdf/ganjifa.pdf. Meer weten over de Indiase cultuur? Bezoek www.yoga-intervision.com resp. www.indianet.nl.

Namaste, gegroet zij uw onsterfelijke ziel.
Uw vriend Muraliprabhu (Anthony Draaisma).