Special Sloppenwijken:

Boeken Top-7


Redacteur Fekke de Graaf dook in zijn boekenkast en koos zeven boeken uit over het thema sloppenwijken en grote steden. Van oud tot nieuw, van veraf tot dichtbij, van roman tot reportage: Indiase metropolen in breedbeeld.


Aravind Adiga - De witte tijger
(De Bezige Bij 2009)

De Chinese premier bezoekt IT-stad Bangalore. Voorafgaand aan dit bezoek schrijft de bediende Belram Halwai hem brieven, die een beeld schetsen van India dat afwijkt van de moderne IT-wereld die de premier te zien zal krijgen. Halwai is vastberaden om zich op te werken en af te rekenen met zijn lage status in de samenleving. Kritische maar ook humoristische roman.

Lodewijk Brunt - Een maniakale stad. Het leven van Bombay
(Boom 2002)

Emeritus hoogleraar stadssociologie Lodewijk Brunt kwam voor zijn werk jaarlijks in India en raakte vooral betrokken bij Mumbai. Hij combineert op een goed leesbare manier eigen observaties met brede achtergrondkennis, en geeft inzicht in de complexiteit van de miljoenenstad. Hij maakt duidelijk wat de consequenties zijn als zoveel mensen op een relatief klein gebied samenleven.

Vikram Chandra - Godenspelen
(Mouria 2006)

Dikke pil van ruim 900 pagina's die leest als een trein. Roman over het keiharde leven in de onderwereld van Mumbai waarin corruptie, geweld en eigenbelang centraal staan. We zien de verbondenheid van georganiseerde misdaad en politiek. Een verdienste van dit boek is de toegankelijke stijl. Dialogen met vele, vaak onvertaalde scheldwoorden en aardig wat slang dragen ertoe bij dat de hardheid van het bestaan in de onderwereld voelbaar wordt. Een woordenlijst helpt met de betekenissen.

William Dalrymple - City of Djinns. A year in Delhi
(Flamingo 1993)

De Britse historicus, indoloog en schrijver Dalrymple verbleef zes jaar in Delhi. Hij noemde het de stad die een eindeloze hoeveelheid verhalen in zich heeft. Hij tekende ze op in City of Djinns, dat soms meer leest als een roman dan als een reisboek. De verbinding tussen historische en hedendaagse gebeurtenissen bij de beschrijving van de uiteenlopende figuren die zich in de stad ophouden, maken het boek extra waardevol.

Suketu Mehta - Maximum City. Bombay Lost and Found
(Penguin 2004)

Non-fictieboek waarin Mehta de stad beschrijft waar hij opgroeide en na jaren in Amerika weer terugkeert. Hij combineert eigen observaties met beschrijvingen van hedendaagse politiek, spanningen tussen hindoes en moslims in de stad en de impact van de bomaanslagen in 1993. Ook ontmoeten we mensen uit de onderwereld en hindoehardliner en Shiv Sena-leider Bal Thackeray. Finalist voor de Pulitzer Prijs in 2005.

V.S. Naipaul - Terug naar India
(Arbeiderspers 1991)

Naipaul steekt ook in dit derde deel van zijn non-fictietrilogie over India - India: A Million Mutinies Now in het Engels - zijn pessimisme over het land niet onder stoelen of banken. Toch is dit boek positiever dan de voorgaande twee, die veel stof deden opwaaien in India: An Area of Darkness (1964) en India: A Wounded Civilization (1977). Hij onderzoekt onder andere de macht van de onderwereld en de corruptie van politie en politiek.

Rob Vreeken - Bombay, hyperstad
(Meulenhoff/De Volkskrant 2006)

Volkskrant-journalist Rob Vreeken onderzoekt hoe metropool Mumbai omgaat met al die mensen die continu op de stad blijven afkomen. Verder laat hij zien hoe onlosmakelijk alle uiteenlopende facetten van de stad met elkaar verbonden zijn. Met fraaie foto's van Raymond Rutting.

terug
Dalits
HOME Landelijke India Werkgroep
tijdschrift INDIA NU
Landelijke India Werkgroep - 12 juni 2014