terug
Uit: India Nu 158 (nov-dec 2005)

The Beatles in IndiaIn de jaren zestig was India vooral een bestemming voor meditatie en spirituele groei. Zo ook voor de Beatles, die een dubbelzinnige relatie hadden met het Mekka van de meditatie, Rishikesh. De aantrekkingskracht van de Maharishi Yogi was sterk, maar de weerstand tegen corruptie en bedrog ook. In creatief opzicht was het verblijf van de Beatles in India zeer productief. Lennon schreef onder andere een nummer over de Maharishi, dat uit angst voor de advocaten van de geslepen goeroe de titel Sexy Sadie kreeg.

De eerste keer dat de Beatles voet op Indiase bodem zetten was in 1966. Nadat ze op hardhandige wijze de Filippijnen uitgezet waren na het weigeren van een uitnodiging van president Marcos en zijn schoenenverzamelende echtgenote Imelda, waren ze genoodzaakt een tussenstop van enkele dagen te maken. In 1968 brachten de Beatles, geheel vrijwillig, een tweede bezoek aan India. Ditmaal aan Rishikesh, waar ze aan de oevers van de Ganges op zoek ging en naar spirituele groei. Hun echtgenotes of vriendinnen en onder andere ook Beach Boy Mike Love, Donovan, Mia Farrow en haar zus Prudence waren van de partij.

De Fab Four verbleven in de ashram van Maharishi Mahesh Yogi, de thans in Vlodrop woonachtige grondlegger van de Transcendentale Meditatie. Het verblijf in de Ashram bleek geen onverdeeld genoegen. Ringo Starr en zijn vrouw verlieten het kamp al na tien dagen, naar verluidt omdat het Indiase eten Ringo's gevoelige maag teveel geworden was. De overgebleven Beatles begonnen steeds meer aan de integriteit van hun heilige gastheer te twijfelen. Naast een onuitputtelijke bron van vrede en wijsheid bleek de Maharishi ook een verdacht sluwe zakenman te zijn, die doorgaans in het gezelschap van zijn eigen financieel adviseur vertoefde. Gebruikmakend van de roem van zijn gasten maakte hij onmiddellijk reclame voor zichzelf als de spirituele leider van de Beatles. Bovendien werden de heren vriendelijk verzocht om een kwart van hun inkomsten over te maken op zijn Zwitserse bankrekening.

Paul McCartney verliet na vijf weken Rishikesh. Het werd de overgebleven gasten steeds duidelijker dat de Maharishi het zelf niet al te nauw nam met zijn leefregels. Het werd Lennon en zelfs Harrison, de meest devote Beatle, teveel toen het gerucht de ronde deed dat Mahesh Yogi, ondanks zijn strikte celibaat, bij mooie jonge vrouwen nogal eens moeite had om het spirituele van het fysieke te scheiden. Hij zou zelfs hebben geprobeerd om Mia Farrow te dwingen tot seks. Kwaad verliet nu ook de rest van het gezelschap Rishikesh en India. Op de vraag van de Maharishi waarom ze al zo snel weggingen antwoordde Lennon: 'If you're so cosmic, you'll know'.

Hoewel het verblijf in de ashram op een teleurstelling was uitgedraaid, bleek het in creatief opzicht een uiterst vruchtbare periode te zijn geweest. Een groot deel van The White Album is in India geschreven. Sommige nummers verwijzen direct naar mensen of situaties in India. Zo gaat het nummer The continuing story of Bungalow Bill over een Amerikaanse jongeman die zijn moeder kwam opzoeken in Rishikesh, en van de gelegenheid gebruikmaakte om op tijgerjacht te gaan. Lennon schreef bovendien een nummer over de Maharishi zelf. Uit angst voor de advocaten van de geslepen goeroe is de oorspronkelijke titel Maharishi echter veranderd in Sexy Sadie.

Sexy Sadie what have you done
You made a fool of everyone
You made a fool of everyone
Sexy Sadie ooh what have you done.

Sexy Sadie you broke the rules
You layed it down for all to see
You layed it down for all to see
Sexy Sadie oooh you broke the rules.

One sunny day the world was waiting for a lover
She came along to turn on everyone
Sexy Sadie the greatest of them all.

Sexy Sadie how did you know
The world was waiting just for you
The world was waiting just for you
Sexy Sadie oooh how did you know.

[...]
She made a fool of everyone
Sexy Sadie.

However big you think you are
Sexy Sadie.


Bekijk YouTube-filmpje....
Peter Benninkterug
HOME Landelijke India Werkgroep
tijdschrift INDIA NU
Landelijke India Werkgroep - 26 september 2013