terug
persbericht Kerken in Aktie (25 juli 2001):
77 doden en 100.000 evacuees als gevolg van overstromingen in Orissa

  fotoreportage van Henk Braam
  'Orissa na de cycloon'
  'Verwoeste dorpen in Orissa krabbelen op'

DROOGTE
treft ook OrissaGrote delen van India zuchten onder droogte. Zo ook Orissa, de deelstaat die in oktober 1999 nog getroffen werd door een verwoestende cycloon en overstromingen.
    Het watergebrek in Orissa doet zich vooral voelen in de (westelijke) districten in het binnenland. De temperaturen daar zijn de afgelopen weken opgeklommen tot bijna vijftig graden. Droogtescheuren zijn overal zichtbaar. Akkers liggen er verdord bij, en een groot deel van de oogst is verloren gegaan.
    Het waterpeil in de rivieren Ret, Udanti en Sandol is onrustbarend gezakt, terwijl kleinere rivieren en beken helemaal geen water meer bevatten. Hun droge beddingen zinderen in de hitte. Volgens milieudeskundigen dreigt verwoestijning van een aantal districten in West-Orissa. Veel boeren en landarbeiders hebben inmiddels hun heil gezocht in de aangrenzende deelstaten Madhya Pradesh en Andhra Pradesh, hoewel ook die deelstaten te kampen hebben met droogteproblemen.
    Niet alleen dorpen op het platteland, maar ook steden gaan gebukt onder de huidige droogte. Zoals Titlagarh, inmiddels door velen omgedoopt tot Tatalagarh (tatala betekent 'sissend heet' in het Oriya, de taal van Orissa). Deze stad moet het hebben van noodrantsoenen, per tankwagen of trein aangevoerd vanuit de hoofdstad van Orissa, Bhubaneshwar.
    Dat gaat niet altijd probleemloos. Begin mei leidde de aankomst van een 'watertrein' bijna tot rellen toen honderden mensen, gewapend met flessen, kruiken, jerrycans en alle andere mogelijke middelen om water in te vervoeren, zich op het perron verdrongen. Veel mensen zijn wanhopig en de gemoederen raken snel verhit. In sommige gebieden moeten vrouwen elke keer tot vijf kilometer lopen om water te halen dat vaak nauwelijks geschikt is voor menselijk gebruik. Schoon water is voor de meeste mensen onbetaalbaar. In sommige plaatsen, zoals Berhampur, kosten zakjes met water drie roepies (vijftien cent). Dat is een vermogen in een land waar het officiële minimumloon 39 roepies bedraagt, en waar - zeker in een arme staat als Orissa - veel mensen dat niet eens halen.
    De autoriteiten onderkennen de ernst van de situatie. "Er is ernstige waterschaarste in sommige delen van onze deelstaat, en we doen al het mogelijke om het leed van de mensen te verzachten", aldus premier Navin Patnaik van Orissa. Volgens de milieubeweging is snelle actie geboden. "Als de regering de landbouw in deze gebieden wil redden, dan moet ze snel met noodmaatregelen komen," liet milieudeskundige Abhas Panda weten.
    In hoeverre de deelstaatregering bij machte is om het nieuwe onheil te keren, is onduidelijk. Direct na de cycloon, bleef de toenmalige deelstaatregering in gebreke. Inmiddels hebben de kiezers dat afgestraft en is er een nieuwe regering aangetreden, maar het valt nog te bezien of deze regering wél daadkrachtig is. Maar zelfs al zou dat zo zijn, dan nog lijken de problemen de arme deelstaat boven het hoofd te groeien. De cycloon trof zo'n twaalf miljoen mensen - een derde van de totale bevolking - en vernielde naar schatting 1,4 miljoen huizen. Daar komen nu vier miljoen droogteslachtoffers bij. Een onbekend aantal sterftegevallen als gevolg van zonnesteken is inmiddels gemeld. Naar verwachting zal het aantal dodelijke slachtoffers oplopen. Niet alleen door zonnesteken, maar ook doordat mensen vervuild water drinken.

(bronnen: o.a. AFP, 4 mei 2000; India Today, 8 mei 2000)

Landelijke India Werkgroep
15-5-2000


  fotoreportage van Henk Braam
  'Orissa na de cycloon'
  'Verwoeste dorpen in Orissa krabbelen op'Landelijke India Werkgroep - 15 mei 2000