terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in diverse regionale dagbladen,    
waaronder: Provinciale Zeeuwse Courant, 9 juni 2000      


Werkgroep: kinderen fabriceren EK-ballen

door:
sportredactie

Voetballen met het officiële Euro 2000-logo en ballen voor de merken Adidas en Mitre worden gedeeltelijk door kinderen gemaakt. Een Indiaas bedrijf dat die voetballen levert, onttrekt een deel van zijn productie aan een door de Fifa betaald inspectiesysteem. Dit staat in een rapport van de Landelijke India Werkgroep (LIW).

Kinderarbeid, lonen onder het wettelijk minimumloon, ongezonde arbeidsomstandigheden en belemmering van het recht op organisatie kenmerken de productie van voetballen in India, zegt de werkgroep. "De contracten die het bedrijf ISL namens de wereldvoetbalbond (Fifa) afsluit met grote sportmerken en andere importeurs van voetballen om deze sociale misstanden uit te bannen, worden dan ook op grote schaal geschonden."
   Volgens de werkgroep stikken alleen al in het district Jalandhar van de deelstaat Punjab circa tienduizend kinderen vanaf zeven jaar thuis voetballen, soms zelfs 's nachts. Velen verlaten daarom de school.
   India is na Pakistan de belangrijkste exporteur van voetballen, waarvan ruim een derde naar Engeland gaat. Andere belangrijke Europese importeurs zijn Frankrijk, Duitsland en Italië. Nederland importeert voor een kleine twee miljoen gulden per jaar aan Indiase ballen.
   De Fifa heeft vier jaar geleden samen met de vakbeweging een goede sociale gedragscode opgesteld voor de productie van voetballen en andere sportartikelen. "De code is echter nooit ondertekend of uitgevoerd." De Landelijke India Werkgroep voert daarom tijdens het EK voetbal actie waarbij het publiek wordt gevraagd een fax of e-mail naar de organisatie van Euro 2000 te sturen met het verzoek er bij de Fifa op aan te dringen haar eigen code uit te voeren.

GPDnaar LIW IN HET NIEUWS

terug

HOME Landelijke India Werkgroep

Landelijke India Werkgroep - 9 januari 2001