terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in: Metro, 5-9-2000      

Indiase kinderen werken nog in voetbalindustrie

AP

Tenminste 10.000 Indiase kinderen werken in de voetbalindustrie. Dat heeft de Landelijke India Werkgroep (LIW) uit Nederland gisteren in de Indiase hoofdstad New Delhi bekendgemaakt.

Volgens de LIW werken de kinderen met name in de regio rond Jalandhar, waar de Indiase sportgoederenindustrie is geconcentreerd.

Volgens het rapport De donkere kant van het voetbal zouden tenminste 8500 kinderen voetballen stikken en van onderwijs verstoken blijven.

Nog eens 1350 kinderen krijgen wel enige vorm van onderwijs, maar moeten daarnaast ook werken. Kinderen van zes jaar zouden tenminste 7,5 uur per dag werken, terwijl kinderen van 13 jaar dagen van 11 uur of langer draaien, aldus het rapport van de LIW.

De kinderen verdienen volgens de werkgroep nog niet de helft van het wettelijk minimumloon, dat zo'n 3 gulden per dag is.

"De internationale voetbalassociatie FIFA heeft bindende overeenkomsten met voetbalfabrikanten om geen kinderarbeid toe te staan bij het maken van deze producten", aldus LIW-woordvoerder G. Oonk. "In de praktijk worden deze overeenkomsten routinematig overtreden."

India wil weliswaar van kinderarbeid af, maar concentreert zich op het uitbannen hiervan in risicovolle industrieën zoals de productie van lucifers en tapijten.LIW IN 'T NIEUWS

Fair Play Campagne

Kinderarbeid & Onderwijs

HOME Landelijke India Werkgroep

Landelijke India Werkgroep - 9 januari 2001