terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in: Metro, 13-11-2001      

Ambtenaren in Groningen krijgen 'schone kleding'

door:
André Spaansen

Ambtenaren in Groningen moeten in schone kleding gestoken worden. In deze gemeente is een motie van GroenLinks aangenomen, die ervoor pleit 'schone' ambtenarenkleding te kopen.

De stad kan daarmee een 'Schone Kleren Gemeente' worden. Zo'n keurmerk heeft wat weg van de Max Havelaar-formule. "Maar wij richten ons niet op slechts een bepaald product, maar op winkels en bedrijven", aldus campagne-coördinator Christa de Bruin.

De campagne streeft naar het dragen van 'mens- en milieuvriendelijke kleding'. Zo wordt in Amsterdam inmiddels bij de aanschaf van werkkleding rekening gehouden met milieu-eisen.
   Aan de actie wordt deelgenomen door de Alternatieve Konsumenten Bond, de Schone Kleren Kampagne (SKK) en de Landelijke India Werkgroep. Doel is het voorkomen van slaven- of kinderarbeid. Bovendien moeten industriearbeiders beschermd zijn door een goed werkend sociaal stelsel. "De overheid is een grootverbruiker van producten", stellen de initiatiefnemers. "Zij kan een voorbeeldfunctie vervullen door sociale en milieueisen te stellen. Het is nu vaak onduidelijk onder welke arbeidsomstandigheden kleding is gemaakt, en wat de gevolgen zijn voor het milieu."
   De steun in Groningen is groot. "De gemeente gaat kijken hoe het voorstel goed uitgevoerd kan worden", aldus fractievoorzitter Dekker. Slechts de VVD steunde de motie niet.naar LIW IN 'T NIEUWS

naar 'SCHONE KLEDING'

terug

HOME Landelijke India Werkgroep

Landelijke India Werkgroep - 13 november 2001