terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in: Trouw, 10 juni 2000      

Euro 2000-voetbal: Kinderarbeid

door:
redactie economie

De voetbal die het officiële logo van het Europees Kampioenschap voetbal op zich draagt, heeft een weinig feestelijke oorsprong. Het mannetje in de kleuren van de Belgische en de Nederlandse vlag siert een product voortgebracht door kinderarbeid en uitbuiting. De wereldvoetbalbond Fifa krijgt het maar niet voor elkaar een eerlijke bal op de markt te krijgen.
   Die noodkreet te midden van de heersende oranje-feeststemming komt van de Landelijke India Werkgroep (LIW). Uit hun rapport 'De donkere kant van voetbal' blijkt dat een substantieel deel van de Indiase voetbalproducenten nog steeds weinig oog hebben voor eerlijke arbeidsomstandigheden. "Kinderarbeid, lonen ver onder het minimumloon, ongezonde arbeidsomstandigheden en belemmering van het recht op organisatie, kenmerken de productie", brengt de LIW het stellig. De afspraken van de Fifa om de voetballen onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd te krijgen, zijn goed bedoeld, maar in de praktijk worden ze massaal geschonden, aldus het rapport.
   Het in het persbericht aangehaalde voorbeeld spreekt boekdelen: "Alleen al in het district Jalandhar van de deelstaat Punjab stikken ongeveer tienduizend kinderen vanaf zeven jaar thuis voetballen, deels zelfs 's nachts." De kinderen verwaarlozen school om vervolgens geheel uit het onderwijs te vallen. Nederland importeert voor een kleine twee miljoen gulden per jaar aan Indiase ballen.
   De feestende voetbalsupporters zullen tijdens het EK met de neus op deze feiten worden gedrukt. Onder de noemer 'Geef voetbalmakers in India hun verdiende loon' voert de LIW actie.LIW IN 'T NIEUWS

Kinderarbeid en Onderwijs

HOME Landelijke India Werkgroep

Landelijke India Werkgroep - 9 januari 2001