terug
Gepubliceerd in: onzeWereld, november 1999      


Baggeren ondanks embargo

door:
Stan Termeer

Het Nederlandse bedrijf Ballast Nedam gaat voor een bedrag van 120 miljoen gulden bouw- en baggerwerkzaamheden uitvoeren voor de aanleg van een nieuwe marinehaven in India. Sinds dit land, en buurland Pakistan, vorig jaar kernproeven hielden is tegen beide landen een wapenembargo van kracht.
   Volgens het Ministerie van Buitenlandse Zaken vallen bouw- en baggerwerkzaamheden echter niet onder de noemer 'strategische wapens' en is dus het embargo niet van toepassing op de activiteiten van Ballast Nedam.
   Gerard Oonk van de Landelijke India Werkgroep denkt hier echter anders over: 'Deze marinehaven moet de grootste in Azië worden. India is bezig zijn kernmacht verder uit te bouwen, dus is het zeer waarschijnlijk dat te zijner tijd ook kernonderzeeërs deze haven als thuisbasis gaan gebruiken. Door de Nederlandse bijdrage aan de bouw van deze haven ondersteunt Nederland indirect de uitbouw van het Indiase kernwapenprogramma.'
   PvdA-kamerlid Apostolou ziet zich voor een dilemma geplaatst: 'Enerzijds vind ik dat India recht heeft op redelijke infrastructuur voor zijn defensie. Anderzijds verkeert India nu wel in een speciale positie, met dat wapenembargo.' Apostolou kondigt aan dat hij zijn dilemma zal voorleggen aan minister Van Aartsen tijdens het eerstvolgende overleg over wapenexport.
   Gerard Oonk vindt dat premier Kok en minister Van Aartsen tijdens hun staatsbezoek aan India, van 22 tot 24 november, de kwestie van de uitbouw van India's nucleaire programma moeten aankaarten. 'Krijgen zij dan geen overtuigend antwoord waaruit blijkt dat India pas op de plaats maakt, dan moet Nederland het embargo ruimer gaan interpreteren dan het nu doet.'naar LIW IN 'T NIEUWS

terug

HOME Landelijke India Werkgroep

Landelijke India Werkgroep - 30 november 1999