terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in: Novib Magazine, maart 1998      Een keurmerk tegen kinderarbeid

Een machtig wapen in de strijd tegen kinderarbeid in de Indiase tapijtindustrie is een tapijtkeurmerk: het zogenoemde Rugmark. In Duitsland al een groot succes, in ons land sinds december te vinden in de filialen van Carpetland.

Hoewel de Indiase regering kinderarbeid bij wet heeft verboden, maken naar schatting 55 miljoen kinderslaafjes overuren in primitieve fabriekshallen, doorgaans in de tapijtindustrie. Ondervoed, verstoken van onderwijs en soms zelfs vastgeketend, leek het lot van deze verschoppelingen tot voor kort hopeloos. Leek, want sinds 2 jaar voert Novib-partner SACCS in India een uiterst succesvolle campagne tegen deze mensonterende vorm van kindermishandeling.
SACCS zorgde voor de invoering van het Rugmark (tapijtkeurmerk), dat alleen wordt verstrekt aan tapijten waaraan geen kinderhanden hebben meegeknoopt. Om misbruik van het keurmerk tegen te gaan heeft SACCS 12 inspecteurs in dienst. En om de ex-tapijtknopertjes een toekomstperspectief te kunnen bieden, wordt 1% van de exportwaarde van Rugmark-tapijten in een speciaal fonds gestort dat onder meer zorgt voor goed onderwijs, voeding en een adequate gezondheidszorg.

Snel ingeburgerd
In Duitsland is het tapijtkeurmerk inmiddels een groot succes. Maar liefst 30% van de daar verkochte tapijten en karpetten is voorzien van een rugmark. Zover zijn we in ons land nog niet, maar het lijkt nog een kwestie van tijd voordat het keurmerk ook hier is ingeburgerd. De Landelijke India Werkgroep, Novib, FNV, UNICEF en de organisatie Kinderen in de Knel doen er in elk geval hun uiterste best voor. Zo bestookt Astrid Kaag van de FNV haar achterban met informatie. Ze reisde vorig jaar speciaal naar India om een paar dagen met de controleurs van SACCS mee te lopen. Kaag: "De inspectie werkt. Oké, sporadisch wordt nog wel eens een kind getraceerd, maar de fabrieken die ik heb gezien waren allemaal 'schoon'."
Om de Rugmark-tapijten in de Nederlandse huiskamers te krijgen, moeten ze natuurlijk wel gewoon te koop zijn. Daarom opende de Landelijke India Werkgroep 2 jaar geleden de onderhandelingen met belangrijke tapijtdistributeurs als Carpetland, Neckermann, Unland, Ikea en V&D. Vorig jaar werd met Carpetland het eerste contract ondertekend. "Het Rugmark-initiatief sprak mij meteen aan," verklaart klaart Jan Snater, commercieel directeur van Carpetland. "Weliswaar hadden onze inkopers altijd al de opdracht om de tapijtfabrieken te inspecteren, maar dat gaf geen waterdichte garantie. Dat is met het Rugmark gelukkig anders. Daar staat een onafhankelijk instituut achter met eigen controleurs ter plaatse."

Carpetland bijt de spits af
Hoewel Carpetland de eerste is die het Rugmark-initiatief in Nederland ondersteunt, wordt er niet actief mee geadverteerd. Snater: "We hebben vanaf het begin gezegd dat we het Rugmark niet commercieel wilden uitbuiten. Het is immers niet meer dan normaal dat je een misstand als kinderarbeid uit de wereld helpt. Bovendien heeft nog maar een klein deel van onze collectie het keurmerk: in vergelijking met bijvoorbeeld koffie, zijn de voorraden in de tapijtbranche namelijk bijzonder groot. Het zal daarom nog wel een jaartje duren voordat we door onze oude voorraad heen zijn."
Maar daarna liggen de Rugmarktapijten volop in de Carpetlandwinkels. Snater: "En wanneer India de strijd tegen kinderarbeid integraal aanpakt hebben we het hele Rugmark over 10 jaar misschien niet eens meer nodig. Tot het zover is, zal Carpetland, samen met de LIW, nog veel werk moeten verzetten om het keurmerk flink onder de aandacht van het Nederlandse publiek te brengen."LIW IN 'T NIEUWS

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Kinderarbeid & Onderwijs

HOME Landelijke India Werkgroep

Landelijke India Werkgroep - 20 juni 2003