terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in: NRC Handelsblad, 25-11-1996

Akkoord sportzaken uitbannen kinderwerk

ROTTERDAM, 25 nov. - Producenten van sportartikelen uit de hele wereld hebben afgelopen weekeinde een akkoord bereikt met de Pakistaanse regering over het uitbannen van kinderarbeid bij de produktie van voetballen.

Dit is in Londen bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst van de World Federation of the Sporting Goods Industry (WFSGI), waarbij belangrijke producenten als Nike, Adidas en Reebok zijn aangesloten. De bijeenkomst werd ook bijgewoond door vertegenwoordigers van de VN-kinderorgansiatie Unicef en hulporganisaties als Save the Children. De WFSGI wil voorts binnen drie maanden tot een code komen om in de hele bedrijfstak een eind te maken aan kinderarbeid. Ongeveer 80 procent van alle lederen voetballen wordt in het noordoosten van Pakistan gemaakt, waarbij vaak kinderen de onderdelen aan elkaar stikken. Afgelopen zomer kondigde de wereldvoetbalbond Fifa al plannen aan een eind te willen maken aan kinderarbeid bij de voetbalproduktie, toen bleek dat souvenirballen van de Europese voetbalkampioenschappen met hulp van kinderarbeid waren gemaakt.

WFSGI-voorzitter Stephen Rubin verklaarde tegenover het blad Financial Times dat zijn organisatie met de lokale Pakistaanse Kamer van Koophandel en de Pakistaanse organisatie van sportgoederenfabrikanten afspraken heeft gemaakt over de oprichting van een onafhankelijk controle-orgaan dat het programma voor uitbanning van kinderarbeid moet uitvoeren. Het Amerikaanse Reebok had vorige week al aangekondigd met een speciaal keurmerk voor voetballen te komen dat garandeert dat het produkt zonder kinderarbeid is gemaakt.

De Nederlandse tapijtketen Carpetland maakte dit weekeinde tijdens een FNV-bijeenkomst over ethiek in de wereldhandel bekend alleen nog handgeknoopte tapijten uit India te importeren waarvoor geen kinderarbeid is gebruikt. Deze tapijten maken volgens hoofd inkoop W.J. Scholtz zo'n 3 tot 5 procent van de totale omzet van Carpetland uit. Als garantie wordt het zogenoemde Rugmark-keurmerk gevoerd. Het lokale controle-apparaat wordt onder meer gesteund door de hulporganisatie Novib en de Landelijke India Werkgroep in Nederland. Volgens Carpetland gaan de prijzen van de tapijten niet omhoog, omdat de betreffende arbeid slechts 1 procent van de inkoopwaarde uitmaakt.

Tijdens de FNV-bijeenkomst werd ook bekendgemaakt dat de Nederlandse textieldetailhandel een Stichting Eerlijk Handels Handvest opricht. Deze moet bevorderen dat in Nederland verkochte kleding onder menswaardige omstandigheden wordt geproduceerd.terug LIW in de pers Fair Play Campagne HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 7 september 2005