terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in: Algemeen Dagblad, 18-11-1995      


Keurmerk tegen kinderarbeid

door:
Hans van Zon

Activisten tegen kinderarbeid in de Indiase tapijtindustrie verscherpen de controle op het keurmerk Rugmark om Europese consumenten te kunnen garanderen dat een tapijt niet door kinderhanden is geknoopt.
"Natuurlijk is zo'n inspectie, zeker in een land als India, niet waterdicht te maken, maar de garantie krijgt meer en meer gestalte", zegt Gerard Oonk van de Landelijke India Werkgroep in Utrecht. De situatie is volgens Oonk niet meer zo somber als Rudi Rotthier schetst in zijn boek Kinderen van de krokodil over de kinder- en slavenarbeid in India.
Volgens Oonk, die vorige maand nog India bezocht, heeft de Rugmark Foundation een externe adviseur aangetrokken om de inspectie door te lichten en het controlesysteem te verbeteren. "Er wordt hard gewerkt aan een betere en efficiëntere controle in tapijtweverijen die het Rugmark voeren."
Het aantal inspecteurs (vijf) wordt binnenkort uitgebreid tot acht. "We streven naar een aantal van vijftien", zegt Oonk. Zij controleren bijvoorbeeld exportopdrachten en stellen een onderzoek in naar lege plekken achter de weefgetouwen - een aanwijzing dat kinderen op het laatste moment voor inspecteurs verborgen worden gehouden.
Oonk: "Afdoende controle is zeker in deze sector een moeilijk karwei, maar de adviseur meent dat het toch te doen is. Op langere termijn hebben de weefbazen alleen maar te verliezen." Behalve de weefbazen staat ook de Indiase regering onder steeds grotere druk door de bemoeienis van de Rugmark Foundation en de rugdekking die deze stichting krijgt vanuit het buitenland.
"Niet voor niets", zegt Oonk, "presenteerde New Delhi een eigen keurmerk, Kaleen (tapijt) Mark. De regering kan het probleem niet langer bagatelliseren. Maar hoe serieus is het Kaleen Mark? De controles daarvoor worden uitgevoerd door de reguliere arbeidsinspectie in India die chronisch onderbezet is. Het wordt er met meer dan een keurmerk ook niet overzichtelijker op voor de consument."
Als de regering niet met strategische maar met nobele doeleinden werkt aan het eigen keurmerk kan er op langere termijn volgens Oonk misschien sprake zijn van een fusie. "Activisten tegen kinderarbeid willen dat alleen als er een onafhankelijke inspectie komt."
Terwijl er in Duitsland, het tapijt. centrum van Europa, al tapijten met het Rugmark kunnen worden gekocht, is dat in Nederland nog altijd niet mogelijk. Oonk: "Het is een kip-ei-kwestie. Bedrijven als Ikea, de Bijenkorf en V & D tonen interesse, maar willen een garantie dat het Rugmark ook waarmaakt waar het voor staat. Als zij afwachten, duurt het langer dat die garantie kan worden gegeven. Als zij nu meedoen zullen Indiase weefbazen worden gedwongen mee te werken waardoor die gevraagde garantie sneller kan worden verstrekt.

"Als het Rugmark in India een succes wordt, zal dat een stimulans zijn voor de pogingen om ook in Nepal en Pakistan een soortgelijk keurmerk te introduceren."LIW IN 'T NIEUWS

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Kinderarbeid & Onderwijs

HOME Landelijke India Werkgroep

Landelijke India Werkgroep - 16 juli 2003