terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in: FNV Bulletin, juli/augustus 1995      

Repressie kinderarbeidactivisten Pakistan

In brandbrieven aan de minister-president van Pakistan en minister van Buitenlandse Zaken Van Mierlo uiten een aantal Nederlandse maatschappelijke organisaties hun bezorgdheid over de arrestatie van medewerkers van de onafhankelijke Pakistaanse organisatie BLLF, die zich inzet voor de bestrijding van kinderarbeid.

De FNV, Kinderen in de Knel, de Landelijke India Werkgroep en Unicef Nederland maken zich vooral zorgen over het lot van de journalist Zafaryab Ahmad. Ahmad wordt sinds 5 juni vastgehouden door de Federal Investigation Agency op beschuldiging van opruiing en staatsgevaarlijke activiteiten. Volgens Amnesty International werd bij zijn arrestatie geweld gebruikt. Ahmad is bovendien hartpatiënt en moet daarvoor de nodige medische behandeling krijgen, aldus de vier organisaties.
Ahmad werkt als journalist voor het blad 'The News' in Lahore en zet zich in voor het Bonded Labour Liberation Front (BLLF), waarin ook het onlangs vermoorde jongetje Iqbal Masih (12) actief was.

Moeder
Het Federal Investigation Bureau zegt nu dat Ahmad de moord op Iqbal Masih misbruikt om de zakelijke belangen van Pakistan schade toe te brengen en beschuldigt hem van samenzwering met 'buitenlandse personen'. Het BLLF heeft meteen na de moord op Iqbal een grondig onderzoek geëist en het vermoeden geuit dat tapijtfabrikanten bij de moord betrokken zouden zijn.
Op 7 juni zijn bovendien drie andere medewerkers van het BLLF gearresteerd. Volgens onbevestigde berichten zouden ook dertien familieleden van Iqbal Masih zijn opgepakt. Onder de gearresteerden zou zich ook de moeder van Iqbal bevinden. De voorzitter van het BLLF, Ehsanullah Khan is in staat van beschuldiging gesteld en inmiddels naar het buitenland gevlucht. Namens de vier organisaties vraagt FNV-voorzitter Johan Stekelenburg de Pakistaanse premier Benazir Bhutto op te houden met het in een kwaad daglicht stellen van de beweging die zich in Pakistan inzet voor de bestrijding van kinderarbeid. De arrestaties dragen niet bepaald bij tot een beter imago van de Pakistaanse tapijtindustrie in de ogen van de Amerikaanse en Europese consument. Stekelenburg herhaalt zijn pleidooi voor een onafhankelijk onderzoek naar de moord op Iqbal Masih.LIW IN 'T NIEUWS

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Kinderarbeid & Onderwijs

HOME Landelijke India Werkgroep

Landelijke India Werkgroep - 3 juli 2003