terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in: Agrarisch Dagblad, 14-10-1987      


KNBTB zet vraagtekens bij zuivelhulp India

DEN HAAG - De KNBTB zet vraagtekens bij de zuivelhulp die de EG aan India geeft. Volgens de standsorganisatie moet de hulp meer op de armste boeren gericht worden en krijgen boerinnen te weinig aandacht van de EG. Over de zuivelhulp wordt vandaag in de Tweede Kamer gepraat.

Volgens de commissie Landbouw en Ontwikkelingssamenwerking van de KNBTB moeten er speciale maatregelen worden genomen om de zuivelhulp van de EG aan meer mensen ten goede te laten komen. De organisatie denkt daarbij aan meer onderwijs voor de boeren, ruimere mogelijkheden voor kredieten zodat de zuivelcoöperaties beter van de grond komen. Verder moet de hulp zo besteed worden dat deze niet ten koste gaat van de positie van de vrouwen.
De hulp moet in de visie van de KNBTB stop gezet worden als de EG zuivel gaat concurreren met lokale zuivelprodukten. De Landelijke India Werkgroep die al geruime tijd de zuivelhulp aan India ter discussie stelt, is blij met de reactie van de standsorganisatie. "Het is een betere benadering dan die van het Landbouwschap", aldus woordvoerder Gerard Oonk.
"Het landbouwschap is groot voorstander van voortzetting van de hulp aan India. Terwijl de KNBTB meer oog heeft voor de negatieve gevolgen."
Binnenkort beslist de EG of de zuivelhulp wordt voortgezet, en in welke vorm. De Tweede Kamer neemt vast een voorschot op die discussie, door met minister Bukman van ontwikkelingssamenwerking de zuivelhulp onder de loupe te nemen.LIW IN 'T NIEUWS

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Kinderarbeid & Onderwijs

HOME Landelijke India Werkgroep

Landelijke India Werkgroep - 19 augustus 2003