terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in: Algemeen Dagblad, 21-1-1986      


Claus verdedigt hulp aan India

door:
Henk de Ruijter

BOMBAY - Prins Claus is het niet eens met de Landelijke India Werkgroep in Utrecht en anderen, die kritiek hebben op Operatie Vloed in India. "Ik zou willen, dat deze mensen naar India kwamen om met dr. Kurien te praten en met hem eens door de dorpen te lopen. En dan niet zoals wij, met vijftig auto's achter ons aan," zo zei hij gistermiddag in Bombay.

Kleine boer
Dr. V. Kurien is het brein achter Operatie Vloed. Hij ontving koningin Beatrix en prins Claus zaterdag op een zuivelcoöperatie in Anand (deelstaat Gujarat). In het tien kilometer daar vandaan gelegen plaatsje Bedwa bezocht het koninklijk paar onder andere een kleine boer.
Deze mensen, die niet meer dan twee buffels hebben, staan aan het begin van de vier grote melkstromen die Operatie Vloed van het Indiase platteland naar de grote steden New Delhi, Bombay, Calcutta en Madras brengt.

Veel effect
Claus: "Als die critici naar een willekeurig dorp gaan, kunnen ze zelf zien hoe daar wordt gemolken, hoe de mensen hun twee tot vier liter melk naar de verzamelplaats brengen en daar hun geld krijgen. Het verschil in stand, kaste en religie verdwijnt daarbij. Mensen uit lagere en hogere kasten staan bij elkaar in de rij. De operatie heeft veel meer effect dan alleen maar de verhoging van de melkproduktie. De EG-hulp is enorm belangrijk omdat daarmee de bouw van de melkfabrieken mogelijk wordt gemaakt. Voor mij was de zuivelcoöperatie in Anand een van de meest indrukwekkende dingen die ik tijdens dit bezoek heb gezien".
De prins zei er niet bang voor te zijn, dat de modelcoöperatie in Anand te zijner tijd zal doodbloeden zoals een landbouwcommune, die hij in 1977 in China bezocht. Die was twee jaar later verdwenen. Prins Claus: "Het grootste verschil met die commune is, dat de beweging waarop Anand steunt er een van onderaf is. Kurien is ingegaan op de behoeften van de boeren. In China was het opgelegd. Dat kon je zien".

Olievlek
Als de derde fase van Operatie Vloed doorgaat, betekent dat volgens de prins "een zodanige olievlekwerking, dat het hele leven op het platteland van India gaat veranderen".
Prins Claus onthulde overigens, dat in de melkfabriek van Anand vlak voor het koninklijk bezoek een staking uitbrak. "Er zijn toen 15.000 boeren naar Anand gekomen. Zij hebben de arbeiders eruit gezet en hebben het werk zelf gedaan". De boeren wilden volgens de prins voorkomen, dat hun fabriek werd kapot gemaakt. Zij trokken ook nog in optocht door Anand "om hun macht te tonen". De fabrieksarbeiders eisten meer loon.

Legitiem
De prins zei overigens in het eilandhotel Lake Palace in Udaipur niets gemerkt te hebben van de staking van hotelpersoneel. "Staken is een legitiem recht. Dat ze daarmee doorgaan als hoge gasten, zoals mijn vrouw, aankomen vind ik alleen maar goed", aldus de prins.

Prins Claus liet verder weten in New Delhi te hebben voorgesteld dat Nederlanders bij een Indiase vrijwilligersorganisatie voor herbebossing stage kunnen lopen. "Die ervaringen kunnen dan misschien worden gebruikt in ontwikkelingslanden, zoals in Afrika, waar men nog lang niet zover is als hier".
De prins vindt het streven van het Indiase zakenleven om voor 1990 de handel met ons land te verdubbelen (tot een miljard dollar) alleszins realistisch, gezien de ontwikkelingen van de laatste vijf jaar. "Het probleem zit hem in de mogelijkheden van het Indiase bedrijfsleven om dusdanige produkten te leveren, dat je die ook bij ons op de markt kunt brengen".

Op de vraag of hij in India zou willen wonen zei de prins tenslotte: "Ik heb mijn wortels in Europa, in Nederland. Een oude boom kun je niet overplanten. Als ik weg zou moeten uit Europa, dan zou ik wel in India willen wonen. Rajasthan lijkt me een heerlijk gebied".
Koningin Beatrix en prins Claus deden onder andere deze deelstaat aan tijdens hun achtdaagse bezoek aan India. Morgen keren zij naar huis terug.
LIW IN 'T NIEUWS

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Kinderarbeid & Onderwijs

HOME Landelijke India Werkgroep

Landelijke India Werkgroep - 7 augustus 2003