terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in: Algemeen Dagblad, 11-1-1986      


Werkgroep:

Vorstin moet kritische vragen stellen in India

UTRECHT - De Landelijke India Werkgroep (LIW) heeft koningin Beatrix en prins Claus schriftelijk verzocht tijdens hun achtdaagse staatsbezoek aan India dat dinsdag begint, kritische vragen te stellen bij hun bezoek aan een zuivelcoöperatie in de plaats Anand.

"Onzes inziens", zo schrijft de Utrechtse werkgroep, "kan een dergelijke inbreng van Uw kant leiden tot een meer genuanceerde discussie over de voor- en nadelen van de zuivelhulp door de EG aan India.
Daardoor kan wellicht ook een betere bijdrage worden geleverd aan de kwaliteitsverbetering van de ontwikkelingssamenwerking met India".
De werkgroep voert onder het motto "Melk India niet uit", actie tegen de voortzetting van de zuivelhulp Operatie Vloed die de Europese Gemeenschap sinds 1970 aan het ontwikkelingsland geeft. Tot nog toe werd aan India in totaal 312.000 ton magere melkpoeder en 118.000 ton boterolie geleverd.

Verkoop
Op de zuivelcoöperatie in Anand wordt daarvan melk gemaakt die vervolgens wordt verkocht. Met de opbrengst daarvan wordt onder meer de bouw van zuivel- en mengvoederfabrieken gefinancierd.
Volgens de LIW is Operatie Vloed haar doel, de armen in de Indiase steden een betere voeding te geven, inmiddels voorbijgeschoten.
"Voor meer dan de helft van deze mensen is de melk te duur geworden. Dat geldt niet voor de hogere inkomensgroepen, die de melk tegen voor hen redelijke prijzen kunnen kopen".
De LIW zegt dat de EG-zuivelhulp India bij de voedselvoorziening onnodig afhankelijk maakt van het buitenland.
"India exporteert veel hoogwaardig veevoer naar de EG, terwijl het land zelf daaraan een groot tekort heeft. Een groot deel daarvan wordt naar Nederland geëxporteerd. Met dat veevoer zou India vele malen in zijn eigen melkproduktie kunnen voorzien", aldus de werkgroep.
De brief aan het koninklijk paar heeft volgens de LIW als directe achtergrond een nieuw verzoek van India aan de Europese Gemeenschap om opnieuw vijf jaar in aanmerking te komen voor de zuivelhulp.
LIW IN 'T NIEUWS

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Kinderarbeid & Onderwijs

HOME Landelijke India Werkgroep

Landelijke India Werkgroep - 7 augustus 2003