terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in: NRC Handelsblad, 9-11-1983      


Werkgroep: hulp India dient te veel belang van bedrijfsleven

DEN HAAG, 9 nov. - De Landelijke India Werkgroep vindt dat de huidige hulp aan India te veel de belangen van het Nederlandse bedrijfsleven dient ten koste van de arme groepen in dat land.

In een gisteren samen met vijf andere in India geïnteresseerde groepen gepubliceerde nota, wordt kritiek geleverd en worden alternatieven aangedragen. In een gesprek gisteren met minister Schoo (ontwikkelingssamenwerking) hebben vertegenwoordigers van de Landelijke India Werkgroep - onder anderen voorzitter Gerard Oonk en Toine Custers - hun bezorgdheid over het beleid besproken. Het zogenoemde doelgroepenbeleid zou volgens de Indiagroepen veel beter gestalte moeten krijgen dan nu.
Het verbeteren van de levensomstandigheden van arme groepen zou in feite het enige uitgangspunt moeten zijn van de Nederlandse ontwikkelingssamenwerking. In het huidige beleid ligt de nadruk veel te veel op het verzelfstandigen van de moderne sector van de Indiase economie, aldus de nota. Betere besteding van het geld - India krijgt de meeste hulp (190 miljoen in 1983) van alle zogenoemde concentratielanden - is mogelijk wanneer meer mankracht op departement en ambassade zou worden ingezet.
Minister Schoo heeft toegegeven dat, in verhouding tot het aantal personen dat zich met bijvoorbeeld hulp aan Indonesië bezighoudt, hierin verbetering moet komen. In verband met de reis naar India van minister Schoo half december heeft de werkgroep de minister aangeraden contact te zoeken met onafhankelijke mensenrechtenorganisaties en onafhankelijke vrouwenorganisaties om zelf te horen wat de werkelijkheid in het huidige India is.

Onterecht
De groepen zijn bevreesd dat de drie jaar geleden ingezette zogenoemde verbreding van het ontwikkelingsbeleid in India, een missie van prof. F. van Dam en adviseur prins Claus, de belangen van het Nederlandse bedrijfsleven een grotere plaats geeft ten koste van armoebestrijding. De woordvoerder van minister Schoo zei na afloop van het gesprek dat het verbredingsbeleid de bedoeling heeft economische activiteiten in het land te stimuleren. Het armoeprobleem, zei de woordvoerder, wordt in het beleid niet verwaarloosd. De angst hiervoor is onterecht.LIW IN 'T NIEUWS

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Kinderarbeid & Onderwijs

HOME Landelijke India Werkgroep

Landelijke India Werkgroep - 16 maart 2005