terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in: NRC Handelsblad, 13-6-1983      


Schoo verzakelijking van beleid verweten

UTRECHT, 13 juni - Nederlandse organisaties die zich bezighouden met ontwikkelingssamenwerking in India maken zich ongerust over de verzakelijking van het beleid van minister Schoo (ontwikkelingssamenwerking).

Op de jaarlijkse studiedag van de Landelijke India Werkgroep, waar 45 organisaties met 140 deelnemers waren vertegenwoordigd, is een petitie aan minister Schoo gestuurd. De groepen vragen haar de belangen van de armste groepen in India als uitgangspunt van het beleid te nemen. Verder vragen zij de minister juist projecten te financieren die die armste groepen in India kansen bieden. Ten slotte verzoeken ze minister Schoo het Nederlandse bedrijfsleven "slechts dan" een rol toe te delen "als de bijdrage een aantoonbare schakel vormt in de positieverbetering van de armste bevolkingsgroepen".
Gerard Oonk van de India Werkgroep zei dat de bezorgdheid voor verzakelijking voortvloeit uit het voor India nieuwe criterium dat de Nederlandse hulp "niet negatief" mag uitpakken voor de doelgroepen. De Landelijke India Werkgroep vergelijkt dat met een arts die pillen voorschrijft "waar mensen niet ziek van worden", aldus Oonk.
Inlichtingen uit India zouden erop wijzen dat bepaalde projecten negatieve gevolgen dreigen te hebben voor de armste bevolkingslagen. De India Werkgroep hoopt daarover binnenkort met minister Schoo van gedachten te wisselen.
LIW IN 'T NIEUWS

Hulp aan India

Kinderarbeid & Onderwijs

HOME Landelijke India Werkgroep

Landelijke India Werkgroep - 18 maart 2005