terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in: NRC Handelsblad, 6-12-1982      Scheepswerf Damen boekt grote order in India

door:
W.H. Weenink

Scheepswerf Damen in Gorinchem heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met een Indiase werf voor de bouw van garnalentrawlers (sterntrawlers) in India.

Damen zal per jaar 12 "bouwpakketten" leveren die de Indiase werf East Coast Boat Builders zal assembleren tot trawlers voor de diepzee. Met het akkoord met een looptijd van vijf jaar is een bedrag gemoeid van ongeveer 25 miljoen gulden per jaar.
India wil over drie jaar de beschikking hebben over zo'n 350 diepzeetrawlers. Nu heeft het land er ongeveer vijftig. Damen probeert met andere Indiase werven soortgelijke overeenkomsten af te sluiten.
De Gorinchemse scheepswerf is geen onbekende in India. Het bedrijf heeft eerder vier trawlers aan India geleverd die via ontwikkelingshulp werden gefinancierd. Dit hulpprogramma werd door de toenmalige minister voor ontwikkelingssamenwerking, De Koning, gestopt onder druk van de actiegroep Landelijke India Werkgroep, die betoogde dat de trawlers zouden worden gebruikt om dicht onder de kust te vissen zodat deze schepen een ernstige bedreiging zouden vormen voor de kleine vissers.
De bouwpakketten - waarin alle onderdelen zitten voor het te bouwen schip, zoals voorgesneden staal en de motor - zullen op de werf van East Coast Boat Builders in Kakinada, halverwege de Indiase Oostkust, worden geassembleerd. Hierbij zullen de eerste jaren vijf tot tien deskundigen van Damen worden ingeschakeld. Maar het is de bedoeling dat de Indiase werf dat op den duur zelf zal doen.
De Nederlandse werf is nu in India om de financiering met de Indiase overheid rond te krijgen. Commercieel directeur J.W.M. Rietbergen van Damen zegt "er alle vertrouwen in te hebben" dat dit begin volgend jaar zal lukken. Een half jaar later zal het eerste bouwpakket dan richting India kunnen gaan.
LIW IN 'T NIEUWS

Hulp aan India

Kinderarbeid & Onderwijs

HOME Landelijke India Werkgroep

Landelijke India Werkgroep - 21 maart 2005