terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in: De Gelderlander/Nieuwe Krant, 15-5-1981      Vissers India tegen kotters uit Nederland

DEN HAAG - Indiase vissersbonden hebben zich in een open brief aan minister De Koning van Ontwikkelingssamenwerking uitgesproken tegen de levering door Nederland van 17 treilers.

De bonden, die de ongeveer 6 miljoen traditionele vissers van India vertegenwoordigen, wijzen erop dat door de toenemende mechanische visserij hun vangsten sterk zijn teruggelopen.
Het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking heeft onlangs besloten om de Indiase regering een zachte lening ter waarde van 33 miljoen gulden te verstrekken ter bekostiging van 17 garnalenkotters, die besteld zijn bij Nederlandse werven, namelijk De Hoop in Hardinxsveld en Damen in Gorkum.
Het onderwerp komt volgende week dinsdag aan de orde, wanneer in New Delhi periodiek overleg tussen de regeringen van Nederland en India plaatsvindt over de besteding van de Nederlandse ontwikkelingsgelden.
De Landelijke India Werkgroep (LIW) in ons land heeft zich het lot van de Indiase vissers aangetrokken, die volgens haar een van de armste groepen van de Indiase samenleving vormen.
Zij stelt dat de besteding van de ontwikkelingsgelden voor de aankoop van garnalentreilers in strijd is met de belangrijkste doelstelling van het Nederlandse ontwikkelingsbeleid: verbeteren van de levensomstandigheden van de armste bevolkingsgroepen in ontwikkelingslanden.

Volgens de LIW speelt Nederland op twee manieren een kwalijke rol in het Indiase visserijprobleem: het bedrijfsleven profiteert ten koste van de kleine vissers en de ontwikkelingspot en Nederland is een van de grootste importeurs van Indiase garnalen.
LIW IN 'T NIEUWS

Hulp aan India

Kinderarbeid & Onderwijs

HOME Landelijke India Werkgroep

Landelijke India Werkgroep - 1 april 2005