Onderstaand artikel is gepubliceerd in Goed Goed Nieuws, zomer 2012
(uitgave Schone Kleren Campagne)


Jonge Dalit-vrouwen uitgebuit in Indiase kledingfabriekenHet nieuwe rapport Maid in India van de Landelijke India Werkgroep (LIW) en Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) onthult dat kledingbedrijven waaronder C&A, Diesel, Primark en Tommy Hilfiger er nog niet in zijn geslaagd de arbeidsomstandigheden bij hun toeleveranciers in Zuid-India te verbeteren.

Maid in India volgt op het rapport Captured by Cotton (2011) dat de uitbuiting in de kledingindustrie in Tamil Nadu beschreef. Kledingbedrijven beloofden een einde te maken aan de misstanden. Tot op heden werken duizenden jonge vrouwen onder erbarmelijke omstandigheden. Meisjes van 15 tot 18 jaar – de meesten met Dalit-achtergond (kastelozen) en van arme afkomst – worden naar de fabrieken gelokt met de belofte dat zij een goed loon, goede behuizing en na afloop van het contract een groot geldbedrag krijgen waarmee ze hun bruidsschat kunnen betalen (bekend als het Sumangali Scheme).
De realiteit: extreem lange werkdagen, lage lonen en ongezonde omstandigheden. De meisjes mogen het fabrieksterrein niet verlaten en het beloofde geldbedrag is geen bonus, maar ingehouden loon. Beide rapporten ontvingen veel aandacht van media en politiek. C&A werd op het matje geroepen door staatssecretaris Bleker en een aantal producenten en afnemers hebben stappen gezet, maar ernstige mensenrechtenschendingen blijven voortduren. Vakbondsvrijheid en collectieve arbeidsonderhandelingen zijn essentieel voor arbeiders om zelf voor hun rechten op te komen.
Onlangs nam de Tweede Kamer met grote meerderheid een motie van GroenLinks aan. Daarin wordt de regering verzocht ‘in samenwerking met de kledingbranche tot afspraken te komen over volledige ketentransparantie en het uitbannen van kinderarbeid in de textielketen en de Kamer te informeren over de resultaten daarvan’.

terug LIW in de pers Schone Kleren HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 22 oktober 2012