Dit artikel werd gepubliceerd door o.a. HLN.be / DeMorgen.be, 26-4-2012


Nog steeds wantoestanden in Indiase kledingfabrieken van westerse merken


Ondanks mooie beloften van Europese en Amerikaanse kledingmerken heersen er nog steeds wantoestanden in de Indiase kledingfabrieken. Dat stellen de Nederlandse ngo's Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) en Landelijke India Werkgroep (LIW) in hun rapport Maid in India.

"Europese en Amerikaanse kledingbedrijven zijn er tot nu toe niet in geslaagd de arbeidsomstandigheden bij hun toeleveranciers in Zuid-India structureel te verbeteren'', aldus het rapport.

Tieners
De meeste werknemers zijn meisjes jonger dan 18 jaar. Zij mogen vaak het fabrieksterrein niet af en maken lange werkdagen tot wel 24 uur achtereen tegen lage lonen, luidt het. Als ze hun contract niet uitdienen, krijgen ze een groot deel van het loon niet betaald.

Beloftes
"Kledingbedrijven hebben in 2011 beloofd een eind te maken aan misstanden", aldus het rapport. "Enkele bedrijven onderwerpen hun leveranciers aan controles, vooral bekende merken. De meeste afnemers doen echter niets."

Maatregelen
De SOMO en LIW vragen concrete maatregelen door meer initiatieven en certificering. Dat moet leiden tot meer vakbondsvrijheid en cao's in India. Nalatigheid moet volgens de organisaties leiden tot disciplinaire maatregelen.

terug LIW in de pers Verantwoord Ondernemen HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 1 mei 2012