terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd door CREM.nl, 23-1-2012Aandacht voor kinderarbeid


In opdracht van FNV Mondiaal, de Landelijke India Werkgroep en Hivos analyseert CREM tien internationale MVO-initiatieven, zoals OESO-richtlijnen en allerlei sector specifieke gedragscodes, op hun aandacht voor kinderarbeid.

Kinderarbeid is nog steeds een issue. In sommige delen in China is het zelfs een toenemend probleem. Fabrieken in China maken veel gebruik van migrantarbeiders. Steeds meer nieuwe fabrieken vestigen zich echter bij de thuisbasis van migrantarbeiders. Hierdoor kiezen de migrantarbeiders voor een fabriek dichtbij huis. De reeds bestaande fabrieken zien hun migrantarbeiders verdwijnen. In gebieden waar deze fabrieken gevestigd zijn, wordt in toenemende mate kinderarbeid gerapporteerd.

Meldingen
De meeste meldingen van kinderarbeid komen uit de producerende sectoren. Vooral in de thuiswerkindustrie, waar de controle lastig is te overzien. Daar is ook sprake van stukloon; hoe meer er wordt geproduceerd, hoe meer inkomen voor het gezin. Daarnaast halen kinderen in ontwikkelingslanden onze afgedankt apparatuur uit elkaar (zgn. e-waste). Op deze vuilnisbelten werken veel kinderen in erg ongezonde omstandigheden. Vorig jaar werd er melding gemaakt van kinderarbeid in de hazelnootindustrie in Turkije.

Producerende sectoren
CREM analyseert het thema kinderarbeid in de diverse labels en standaarden met een reikwijdte over landsgrenzen heen. Er wordt naar initiatieven gekeken die betrekking hebben op sociale criteria en MVO en naar vier standaarden die zich specifiek op sectoren richten, zoals garments/textile, cacao/hazelnuts, seeds and footwear. Voorbeelden van dergelijke initiatieven zijn Better Cotton Initiative, Fair Wear Foundation en Fair Labour Association.


terug LIW in de pers Kinderarbeid & Onderwijs HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 30 januari 2012