Onderstaand artikel is gepubliceerd door Distrifood.nl, 1-11-2011


'Misstanden op theeplantages Unilever'


AMSTERDAM - Op verschillende theeplantages van Unilever zou sprake zijn van misstanden. Dit ondanks het feit dat de fabrikant het keurmerk van Rainforest Alliance op zijn theezakjes voert, dat een duurzaam productieproces garandeert.

Volgens de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) blijkt uit onderzoek dat theepluksters op een bepaalde Unilever-plantage last hebben van opzichters die geld of seksuele diensten verlangen in ruil voor werk. Daarover bericht de Volkskrant.

Werkomstandigheden
SOMO stelt dat er aan de werkomstandigheden niets verbeterd is sinds de plantage het duurzaamheidskeurmerk draagt. Op zeven theeplantages van de fabrikant in India zouden eveneens problemen zijn. Zo zeggen arbeiders moeite hebben om hun minimumloon uitbetaald te krijgen en zouden leden van kritische vakbonden door de plantage geweerd worden. Bovendien worden chemicaliŽn gebruikt zonder dat de arbeiders de juiste beschermende kleding dragen, aldus de stichting.

Reactie Unilever
'SOMO bewijst de strijd voor betere arbeidsvoorwaarden geen dienst', laat Unilever aan de Volkskrant weten. Ook Rainforest Alliance reageert ontstemd op de aantijgingen. De organisatie zegt al vorig jaar op de hoogte te zijn gesteld van de vermeende misstanden, maar daar tijdens onderzoek niets van te hebben kunnen vinden.

terug LIW in de pers Verantwoord Ondernemen HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 3 november 2011