Onderstaand artikel is gepubliceerd door MensenMetEenMissie.nl, 9-6-2011


Mensenrechtenbeleid ‘Dalits’ in de Tweede Kamer


Dinsdag 14 juni praat de Tweede Kamer met Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken over het mensenrechtbeleid. Het Dalit Netwerk Nederland, waarin de Landelijke India Werkgroep samenwerkt met Cordaid, ICCO, Justitia et Pax en Mensen met een Missie, heeft een brief naar de Tweede Kamer gestuurd met een pleidooi om de strijd tegen kastendiscriminatie als prioriteit in het mensenrechtenbeleid te behouden.

Op het moment is er een schending van een breed scala aan mensenrechten van de minstens 260 miljoen Dalits of ‘kastelozen’ in met name Zuid-Azië.

De Dalits zijn massaal slachtoffer van schendingen van alle mensenrechten waaraan Minister Rosenthal prioriteit wil geven. Deze prioriteiten zijn: Schending van de fundamentele arbeidsrechten, Vrouwenrechten, Marteling en doodstraf, Vrijheid van godsdienst, het recht op water, Mensenrechtenverdedigers, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Het is essentieel dat dit onderwerp een prioriteit blijft. Het bestrijden van kastendiscriminatie vereist langdurige inzet. Besluitvorming over de aanpak daarvan verkeert juist nu in de VN Mensenrechtenraad in een cruciale fase. Het gaat vooral om de concept-richtlijnen tegen kastendiscriminatie die een handelingskader bieden voor staten en organisaties. Nederland en andere landen hebben bij hun inzet de kastendiscriminatie te bestrijden de volledige steun van de Hoge Commissaris voor Mensenrechten, Mrs Navi Pillay.

Hier kunt u de brief die aan de Kamer is gestuurd, lezen.

Meer informatie over Dalit Netwerk Nederland vindt u hier.


terug LIW in de pers Dalits HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 14 juni 2011