Onderstaand artikel is gepubliceerd door Binnenland.Nieuws.nl, 24-5-2011


Bleker gaat India aanspreken op kinderarbeid


(Novum) - Staatssecretaris van Economische Zaken Henk Bleker (CDA) gaat tijdens zijn aankomende bezoek aan India kinderarbeid aankaarten. Dat zei hij dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier had hem aangesproken op een rapport waaruit blijkt dat onder meer C&A zaken doet met Indiase textielfabrikanten die kinderen uitbuiten.

Ferrier sprak van een 'volstrekt verwerpelijke situatie' en eiste actie van Bleker. Die antwoordde dat het rapport van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) en de Landelijke India Werkgroep (LIW) ook hem had geschokt.

De staatssecretaris zegde toe dat hij tijdens de handelsmissie naar India, die van 6 tot en met 10 juni plaatsvindt, de Indiase autoriteiten zal aanspreken op de kwestie. Bleker voegde hier wel aan toe dat terugtrekken van bedrijven uit India wat hem betreft niet de oplossing is. Het zou beter zijn als de bedrijven die er zitten hun invloed aanwenden om kinderuitbuiting tegen te gaan, meent hij.

Ruim twintig westerse kledingmerken laten nog altijd kleding maken bij Indiase kledingfabrieken waar meisjes worden uitgebuit. Het gaat onder meer om C&A, Mexx en Diesel. De tienermeisjes in textielfabrieken in de Zuid-Indiase deelstaat Tamil Nadu krijgen minder dan het minimumloon betaald en mogen het fabrieksterrein zelfs in hun vrije tijd niet af, blijkt uit een rapport van SOMO en LIW.

terug LIW in de pers Kinderarbeid & Onderwijs HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 29 juni 2011