Onderstaand artikel is gepubliceerd door Telegraaf.nl, 20-5-2011


C&A, Diesel en Mexx handelen met omstreden fabrieken


Uitbuiting voor westerse kleding


AMSTERDAM - Westerse kledingzaken, waaronder C&A, Mexx en Diesel, doen nog steeds zaken met Indiase textielfabrieken die zich schuldig maken aan het uitbuiten van jonge meisjes.

Dat stellen de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) en de Landelijke India Werkgroep in een vrijdag verschenen rapport.

In textiefabrieken in de Zuid-Indiase deelstaat Tamil Nadu, constateren onderzoekers misstanden. Daar wordt kleding gemaakt voor ruim twintig Europese en Amerikaanse kledingmerken.

Kasteloze bevolkingsgroep
Volgens het onderzoek krijgen de tienermeisjes van jonger dan 18 jaar minder dan het minimumloon uitbetaald. Ze mogen in hun vrije tijd niet zomaar het terrein verlaten, doen buitensporig overwerk in ongezonde en onveilige omstandigheden en kunnen geen contact opnemen met vakbonden.

De jonge werkneemsters in de Indiase kledingfabrieken behoren tot de Dalit, een kasteloze bevolkingsgroep. Ze worden te werk gesteld via het 'Sumangali Scheme', een systeem waarin tienermeisjes kunnen sparen voor hun bruidsschat. Als de meisjes in dienst treden wordt hen beloofd dat ze na drie jaar arbeid een bonus krijgen van 400 tot 800 euro.

Volgens SOMO en LIW is het beloofde bedrag geen bonus, maar ingehouden loon. "In een aantal gedocumenteerde gevallen hebben de meisjes het geld waar ze recht op hadden niet ontvangen, ondanks dat ze de drie jaar hadden uitgediend", aldus de organisaties.

Orders bij omstreden fabrieken
Uit exportgegevens in handen van De Volkskrant blijkt dat westerse bedrijven nog veelvuldig zaken doen met deze fabrieken. Zo is Diesel nog steeds klant bij Eastman Exports en deed Mexx daar vorig jaar nog zaken mee. Ook Only en Jack & Jones hebben kleding die gemaakt is in omstreden fabrieken.

C&A heeft volgens het rapport de afgelopen jaren orders geplaatst bij drie omstreden fabrieken. Volgens een woordvoerder heeft Eastman de technische kwaliteiten in huis om producten te maken die C&A verlangt. Bij een controle bij Eastman zou er geen enkel bewijs zijn gevonden voor uitbuiting. Over de andere twee wil C&A niks kwijt.

Sumangali Scheme aanpakken
In het rapport heeft aan aantal bedrijven, waaronder C&A en Bestseller, aangegeven de uitwassen van het Sumangali Scheme en andere schendingen van het arbeidsrecht gezamenlijk te willen aanpakken. "Zicht op concrete, tijdgebonden acties is er echter nog onvoldoende", vinden SOMO en LIW.

De Nederlandse textielbranche liet vrijdag weten dat diverse partijen zoeken naar oplossingen voor de situatie in de regio Tamir Nadul waar de misstanden zich voordoen. De branche is het met SOMO en LIW eens dat het Sumangali-systeem "elementen bevat die strijdig zijn met de rechten van de mens en de richtlijnen van de ILO, de internationale arbeidsorganisatie."


terug LIW in de pers Schone Kleding HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 9 juni 2011