Onderstaand artikel is gepubliceerd door 7Days, 20?-5-2011

door: Fenne Harrewijn

Meisjes worden uitgebuit voor kleding


Waar is jouw spijkerbroek gemaakt? Hopelijk niet bij een Indiaas bedrijf waar de werkneemsters uitgebuit worden. Veel Nederlandse kledingmerken doen zaken met die bedrijven, blijkt uit onderzoek.

Onder meer C&A, Diesel, Mexx en Only doen zaken met Indiase bedrijven, waar meisjes uitgebuit worden. Dat staat in het onderzoek van Stichting Multinationale Ondernemingen en de Landelijke India Werkgroep. Tienermeisjes die in deze fabrieken werken, krijgen minder dan het minimumloon uitbetaald, volgens het onderzoek. Ook zouden ze het fabrieksterrein niet mogen verlaten, ook niet in hun vrije tijd.

Codes
Westerse kledingmerken moeten zich houden aan gedragscodes die opgesteld zijn door een organisatie van de Verenigde Naties. Daarin staat dat omstandigheden zoals deze streng veroordeeld worden. Maar toch doen de merken nog steeds zaken met deze fabrieken, zo staat in rapporten waar de Volkskrant de hand op heeft weten te leggen.

Aanpakken
C&A, Diesel en Mexx zeggen dat ze nooit geweten hebben van de misstanden in de fabrieken. C&A geeft wel toe zaken te doen met Eastman Exports, een van de omstreden bedrijven. Het merk wil de uitbuiting aanpakken.


terug LIW in de pers Schone Kleding HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 31 mei 2011