Onderstaand artikel is gepubliceerd door FNV.nl, 20-5-2011


Merkkleding dankzij uitbuiting Indiase meisjes


Wie kleding koopt van C&A, Only, Jack & Jones, Zara, Marks & Spencer, Tommy Hilfiger, GAP, Diesel en Primark, mag zich wel twee keer bedenken. De kans is groot dat minderjarige meisjes in India er onder erbarmelijke omstandigheden aan hebben gewerkt. Ondanks eerdere publiciteit is de uitbuiting en kinderarbeid in de Indiase textielindustrie nog steeds niet uitgebannen. In de naaiateliers is nu wel enige controle, maar niet in de katoenspinnerijen en weverijen. Dat blijkt uit een rapport van SOMO en de Landelijke India Werkgroep.

FNV Mondiaal steunt een organisatie in India die ouders waarschuwt voor het zogeheten Sumangali systeem. Fabrieken werven ‘Sumangali meisjes’ met de belofte van een goed loon, een comfortabele accommodatie en – de grootste lokker – een aanzienlijke som geld als ze hun driejarig contract hebben uitgediend. Deze som geld, tussen de 400 en 800 euro, wordt vaak gebruikt om de bruidsschat te betalen. Het gaat veelal om kasteloze meisjes, jonger dan 18 jaar.

Ergste vorm van kinderarbeid
Daarmee maken de meisjes zich volledig afhankelijk van de willekeur van de werkgevers. Wie protesteert krijgt het beloofde eindbedrag niet. Zo blijven lonen onder het wettelijk minimumloon en is er sprake van buitensporig overwerk, gebrek aan privacy en bewegingsvrijheid, ongezonde en onveilige arbeidsomstandigheden, geen mogelijkheden om klachten in te dienen etc. Deze situatie komt overeen met de definitie van de ergste vorm van kinderarbeid tot en met 18 jaar van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO).

Verplicht wonen op slaapzalen
Het beloofde bedrag is geen bonus, maar ingehouden loon. In een aantal gedocumenteerde gevallen hebben de meisjes de som geld waar ze recht op hadden niet ontvangen, ondanks het feit dat ze de drie jaar hadden uitgediend. De bewegingsvrijheid van de meisjes is zeer beperkt: bewakers houden steeds een oogje in het zeil. De meisjes wonen verplicht op slaapzalen, vaak op het terrein van de fabriek. Ze kunnen sporadisch naar huis bellen en krijgen geen kans contact te leggen met vakbonden of andere maatschappelijke organisaties.

Kledingmerken beloven verbetering
Een aantal bedrijven, waaronder C&A, Bestseller, Primark en Tesco, heeft aangegeven de uitwassen van het Sumangali systeem en overige arbeidsrechtenschendingen gezamenlijk te willen aanpakken. Zij hebben veelbelovende verklaringen uitgegeven. Zicht op concrete, tijdgebonden acties is er echter nog onvoldoende, zeggen SOMO en LIW. Zij dringen er bij alle bedrijven die in Tamil Nadu kleding laten maken, op aan om onmiddellijk concrete stappen te ondernemen en om een eind te maken aan de misstanden.


terug LIW in de pers Schone Kleding HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 30 mei 2011