Onderstaand artikel is gepubliceerd in 7Days, 20-5-2011
(www.sevendays.nl)

door: Charlotte Goldhoorn

Kinderarbeid voor de NAVO?


Slavernij? - In Afghanistan staan duizenden kinderen dagelijks voor zonsopgang op om bakstenen te maken. Een deel van deze stenen zou voor bouwprojecten van de NAVO worden gebruikt. Dat kan niet, vinden Kamerleden. Ze willen uitleg van minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken.

Dag in dag uit vormen duizenden werknemers in bloedhete Afghaanse baksteenfabrieken hompjes klei om tot bakstenen. Voor kinderen is het verboden om dat loodzware werk te doen, maar veel Afghaanse ouders sturen hun kinderen tóch naar de fabrieken. Ze hebben ooit geld geleend van de fabriekseigenaren om hun huwelijk te betalen of voor een bezoek aan de dokter. Met het schamele loon dat de arbeiders voor hun harde werk krijgen (twee euro per dag) lukt het ze nauwelijks om rond te komen, laat staan hun lening inclusief pittige rente bij de baas af te lossen. Daarom kunnen ze vaak niet anders dan ook hun kinderen te laten werken.

Op het matje
Een journalist van de Amerikaanse krant The New York Times maakte een reportage over zo'n baksteenfabriek. De eigenaar vertelde hem dat veel van zijn bakstenen ook voor bouwprojecten van de NAVO worden gebruikt. Terwijl de NAVO juist in Afghanistan is om voor een betere toekomst van de bevolking te zorgen. De ChristenUnie vindt dit niet kunnen en vroeg minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken om uitleg. Die antwoordde dat de uitvoerder van de bouwprojecten van de NAVO niet met kinderen werkt. 'Maar dat zegt niets over hoe de bakstenen worden gemaakt', vindt Gerard Oonk van Stop Kinderarbeid.

ChristenUnie, GroenLinks, PvdA en SP zijn ookriiet tevreden met de reactie van de minister en willen betere antwoorden. Dat is belangrijk, vindt Oonk. 'De NAVO kan veel invloed uitoefenen. Nederland kan de NAVO oproepen om de situatie in de fabrieken te verbeteren.' De vier partijen hebben nieuwe vragen aan de minister gesteld. Die worden binnen zes weken beantwoord.


terug LIW in de pers Kinderarbeid & Onderwijs HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 30 mei 2011