Onderstaand artikel is gepubliceerd door De Aziatische Tijger, 20-5-2011
(website www.aziatischetijger.nl)


Indiase meisjes uitgebuit voor westerse kleding


Tienermeisjes uit Tamil Nadu, een deelstaat in het zuidoosten van India, worden uitgebuit om westerse kleding te maken. Dat blijkt uit het rapport 'Captured By Cotton', samengesteld door de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) en de Landelijke India Werkgroep (LIW).

De meisjes die de kleding moeten maken zijn veelal jonger dan 18 jaar en kasteloos. Ze worden gelokt met de belofte van een goed betaalde baan en een bonus van 400 tot 800 euro als ze hun driejarige contract uitzitten. In werkelijkheid echter is het loon beneden het wettelijk minimum, moeten de meisjes buitensporig overwerken en zijn de arbeidsomstandigheden onveilig en ongezond. De beloofde bonus blijkt volgens SOMS en LIW ingehouden loon te zijn en wordt soms niet uitbetaald, ook al hebben de meisjes het contract uitgediend.

De fabrieken waarin de erbarmelijke werkomstandigheden plaatsvinden leveren onder meer kleding aan bekende westerse merken als Diesel, Tommy Hilfiger, Jack & Jones, Marks & Spencer en C&A. Verschillende van deze bedrijven, waaronder C&A, hebben in het verleden aangegeven de slechte werkomstandigheden te verbeteren. Volgens SOMO en LIW is er echter nog ‘onvoldoende zicht op concrete, tijdgebonden acties’.

Uit het rapport blijkt tevens dat een aantal bedrijven heel duidelijk stelling heeft genomen tegen de erbarmelijke praktijken. Dat heeft er onder meer voor gezorgd dat er sinds augustus 2010 ‘hoopgevende verbeteringen’ zijn doorgevoerd bij Eastman en KPR Mill, aldus SOMO en LIW.


terug LIW in de pers Verantwoord Ondernemen HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 23 mei 2011