Onderstaand artikel is gepubliceerd door Dagcourant.nl, 20-5-2011


Kleding van C&A, Mexx en Diesel door kinderen gemaakt!?


Veel westerse kledingzaken doen nog steeds zaken met Indiase textielfabrieken. Zo ook C&A Mexx en Diesel, deze zijn volgens de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) en de Landelijke India Werkgroep ook van de partij.

Tienermeisjes die voor een schijntje producten produceren en lang achter elkaar doorwerken is dagelijkse kost voor veel bedrijven die handel drijven met deze leveranciers.

Kinderfabrieken
Kinderen, vooral tienermeisjes worden vast gehouden en mogen het fabrieksterrein niet verlaten, zelfs in hun vrije tijd wordt van hen verwacht door te werken. Als beloning word hun beloofd dat zij rijkelijk worden beloond over een aantal jaar.

Bewijs
Uit exportgegevens (in het bezit van de Volkskrant) blijkt dat westerse bedrijven veelvuldig zaken doen met deze fabrieken. Diesel is nog steeds klant bij een van de fabrieken, Eastman Exports. Mexx deed vorig jaar zaken hiermee. C&A spant de kroon: volgens het rapport heeft dit warenhuis de afgelopen jaren orders geplaatst bij drie omstreden fabrieken. Een woordvoerder van C&A bevestigt dat sinds tien jaar kleding wordt afgenomen bij Eastman. ‘Eastman had de technische kwaliteiten in huis om de producten te maken die C&A verlangt.’ De handelsrelatie bestaat nog steeds.


terug LIW in de pers Verantwoord Ondernemen HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 23 mei 2011