terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in Het Visserijblad, mrt 2011


"Kus uit India"

Nicole Derycker is van opleiding lerares talen en ze volgde ook de schrijfacademie Moritoen in Brugge. Van 1969 tot 1992 was ze medewerkster in de befaamde Brugse boekhandel Raaklijn. Nu is ze voltijds actief als schrijfster. Ze publiceerde bij Davidsfonds/iInfodoc al Uit vuur geboren, een bewerking van een eeuwenoud Indiaas epos. Bij dezelfde uitgever verscheen van haar ook Dansen op blote voeten, een jeugdboek bestemd voor jongeren vanaf 13 jaar. Dat boek heeft nu een vervolg gekregen.

In Kus uit India speelt Rani, het meisje uit het eerste boek, weer de hoofdrol. Zij werd kort na haar geboorte geadopteerd en is daardoor vervreemd geraakt van haar geboorteland. Nu ze veertien is, reist ze samen met haar adoptieouders naar India. Ze hoopt daar meer te weten te komen over haar biologische moeder en probeert haar broers op te snorren. In India geraakt ze overdonderd door de drukte, de kleurenrijkdom, de geuren, de mensenmassa, maar wanneer ze ervaart hoe het eeuwenoude kastenstelsel haar familie discrimineert roept ze op tot verzet.

Ook dit boek is weer bestemd voor jongeren vanaf dertien jaar. Maar ook ouderen die affiniteit voelen met Indiase cultuur zullen het verhaal weten te smaken.

Wie erbij wil zijn wordt uitgenodigd op de voorstelling van dit nieuwe boek van Nicole Derycker. Die gaat door in Oostende, in Oxfam Solidariteit, Torhoutsesteenweg 641. U kunt er gratis terecht vanaf 15.30 uur. Het belooft een interessante middag te worden, ook omdat Gerard Oonk van Dalit Netwerk Nederland [en directeur Landelijke India Werkgroep] er zal spreken over het penibele lot van de Indiase kastelozen (geschat op 200 miljien!) waartoe het hoofdpersonage van het boek behoort.


terug LIW in de pers Dalits HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 10 maart 2011